"Вчера заявих, че държавата ми е по-мила, но нямаше пролята кръв. Не полагам асфалт, за да се лее кръв по него и мирни граждани да се избиват помежду си. Днес заявявам отново, че държавата ми е по-мила и затова подавам оставка", каза още министър-председателят, цитиран от "Фокус".

Той призова всички граждани да не се поддават на провокации, за "да запазим стабилността в държавата".

По-рано от ДПС се усъмниха, че премиерът ще се отметне от оставката. "Всъщност ние не знаем дали след два часа Борисов няма да си промени мнението и дали неговото "Да" няма да стане три пъти "Не", заяви Христо Бисеров.

Лидерът на БСП Сергей Станишев пък коментира, че оставката е подадена под натиска на обстоятелствата и е отчаян, панически ход.

И левицата, и ДПС заявиха, че също няма да участват в сформирането на правителство в рамките на този парламент и очакват президентът да го разпусне и да назначи служебен кабинет. Според Конституцията в срок от два месеца след това той трябва да назначи служебно правителство.

Депутатите на ГЕРБ ще гласуват утре оставката на кабинета, управляващите няма да правят втори кабинет и да участват в служебен, заявиха след заседание партията и председателят и зам.-председателят на парламентарната група Красимир Велчев и Искра Фидосова. На него дойде и вицепремиерът Цветан Цветанов.

"Не сме влезли в парламента за екстри и за облаги
. Това го показва и самата оставка, и поведението на нашите народни представители", каза Велчев. Той обясни, че като депутат,  друго освен задължения не е видял.
"Не се оплаквам. Напротив – получих много опит. Всеки от нас направи необходимото. Този опит ще ни бъде от полза в следващия парламент”, коментира депутатът, който виждал с какво нетърпение ДПС заедно с БСП бързат да се върнат на власт.

"Може би те бързат, защото са имали някакви облаги от управлението на държавата. Когато дойдохме в парламента, ние направихме съкращения и всяка година връщахме по 20% от бюджета на Народното събрание обратно в държавата. Съкратихме с 30% автомобилния парк, намалихме разходите”, изтъкна Велчев.

Очакваме президентът да предприеме всички действия по Конституция, заяви пък Фидосова.
„ГЕРБ няма да е начело на организирането на тези избори, нито Цветан Цветанов ще е министър на вътрешните работи”, коментира тя, цитирана от "Фокус". Депутатката подчерта, че "някои колеги, които вместо да са в парламента да гласуват закони", тръгнали по страната.

По повод критики от сините, че Борисов е оставил държавата без пълен Конституционен съд, Фидосова каза, че утре ще се проведе изслушване в правна комисия на кандидата за конституционен съдия Гроздан Илиев, а в петък ще е гласуването в пленарна зала.

Междувременно няколкостотин души излязоха на контрапротест в подкрепа на кабинета "Борисов".