Според Кадиев замразяването може да стане чрез преструктуриране на столичния бюджет, а не чрез допълнително натоварване на гражданите, цитира го БТА. В момента такса "смет" се събирала несправедливо.

В предизборната си платформа Кадиев първо място обещава персонална отговорност за всички действия на общинското ръководство.
София нямала нужда от кмет, който отсъства, а от такъв, който да защитава достатъчно независимо и публично интересите на града и софиянци.
Основното мото на претендента за "Московска" 33 е "София - чист град, сигурни улици, възможност за всеки".

Кадиев посочи, че "плюс" в неговата работа до момента е създаването на Столичен граждански съвет, огледален образ на СОС, който функционира от около 3 месеца. За това време гражданите са внесли 70 сигнала по различни проблеми и нарушения.

Сред обещанията на Кадиев са и местни референдуми по различни проблеми на София, както и до края на 2012 г. по "хуманен начин да бъдат отстранени бездомните кучета".

Претендентът на БСП за столичен кмет поема ангажимент да спре застрояването. Той иска общинска полиция да се занимава с превенция срещу битовата престъпност, да бъде изградена система за гражданска защита при масови бедствия.
Драматично е състоянието на общинските фирми, най-тежко е положението на топлофикационното дружество, констатира кандидатът.
Кадиев смята да подмени голяма част и от администрацията в общината, защото имало нужда от свежи кадри.

Общинарят от ГЕРБ Елен Герджиков пък изпратил писмо до ЦИК "във връзка с използването на зала в Столичната община от Георги Кадиев за предизборни цели преди официалния старт на предизборната кампания".
В писмото си Герджиков пита дали е допустимо провеждането на предизборна кампания преди указаната за откриване на кампанията дата - 23 септември.  

Такса смет да бъде обвързана с потреблението на вода и ток, предложи междувременно кандидатът на "Атака" за кмет на столицата Николай Пехливанов. Според него такса смет трябва да е заплащане за услуга, а не вид данък.

Пехливанов иска също да с въведе реална конкуренция при извършване на услугата по сметосъбиране. Според него трябва да се създаде общинска фирма за сметосъбиране, която да се превърне в своеобразен регулатор на пазара и да се осигури възможност всеки блок да подписва договор с нея.

Друго негово предложение е да се изградят специализирани "джобове" за уличните кофи за боклук, за да се отворят улиците и да се предотврати изсипването на боклука от клошарите.

Според Николай Пехливанов от оптимизирането на разходите за един кметски мандат да се спестят около 1 милиард лева. Само от разходите за чистота могат да се спестят около 450 милиона за четири години, изчисли Пехливанов.

В момента при събирането на таксата за битови отпадъци и разходите за чистота на управление на София има излишък от 50 милиона лева, тоест събраната сума е 175 милиона, а разходите за тази година - 125 милиона лева, отбеляза Пехливанов. Той посочи, че разходите за чистота и управление на отпадъците са 23 процента от общия общински бюджет.

Пехливанов каза, че столичани плащат най-много за чистота. Той посочи, че на жител на София, се падат по 92 лева годишно разходи за почистване на града, докато в Пловдив например са 63 лева на човек, а в Бургас - по 72 лев.
За управление на отпадъците и сметоизвозване столичанин плаща по 130 лева годишно, докато в Пловдив се падат разходи от 75 лева на човек.