Това предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес, цитирани от БТА.
"Наредих на правителството да прекъсне транзита на руския газ през територията на Беларус, докато "Газпром" не изплати дълга си за транзита", посочи Лукашенко на среща с руския министър на външните работи Сергей Лавров.

Конфликтът между Беларус и "Газпром" прераства в "газова война", каза още Лукашенко. Според него конфликтът вече е прехвърлил рамките на спора между стопански субекти.

Президентът на Беларус се възмути от позицията на руското държавно ръководство.
"Когато започнат да ни унижават с пържоли и пирожки, говорейки, че Беларус може да бъде прескочена, а се вълнуват само за потребителите на руски енергийни суровини в Европа - това е оскърбление. На президента на Съюзната държава не му подобава да се държи по този начин. Не сме очаквали такъв цинизъм от руското ръководство", допълни Лукашенко.

Вчера руският президент Дмитрий Медведев категорично отхвърли възможността Беларус да плаща задълженията си със стоки и обясни, че чуждите плащания трябва да бъдат извършвани във валута.
„Газпром" не може да приеме погасяването на дълговете към компанията да бъдат правени с пирожки, масло, сирене или нещо подобно“, каза той.

Лукашенко днес припомни, че е водил преговори с руските власти и е обяснявал сложната икономическа ситуация в страната.
"Бихме искали Русия да подкрепи Беларус и да не повишава цената на газа. Нека година поработим по миналогодишни цени", посочи той. 
Лукашенко подчерта, че всъщност Русия упражнява неприкрит натиск върху Беларус.

По-рано държавната беларуска агенция БелТА съобщи, позовавайки се на Министерството на енергетиката, че Беларус е платила на "Газпром" в пълен обем за газовите доставки през май. Министерството потвърди, че руската държавна компания е намалила подаването на газ за Беларус с 30% от дневния обем от 10 часа московско време днес (09 часа българско).

"Газпром" обмисля алтернативни пътища за доставки на газ в Европа, заобикалящи територията на Беларус, включително и през Украйна, съобщи днес говорителят на руския газов монополист Сергей Куприянов, предаде ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА. Куприянов подчерта, че клиентите на "Газпром" в Европа ще получат необходимите обеми.
"Беларуската страна не направи никакви стъпки, целящи да бъде върнат дългът към Газпром... Вместо да търсят пари за плащането на дълга, в Минск решиха да спрат транзитния газопровод", коментира Куприянов. Той разказа, цитиран от агенцията, за официалното писмо от първия вицепремиер на Беларус Владимир Семашко до "Газпром", с което уведомил, че е дал разпореждане за пренасочване на обеми от транзитния газопровод за вътрешните потребности на Беларус.

Междувременно Европейският съюз призова Русия и Беларус да спазват задълженията по споразуменията за доставка на руски газ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Германският министър на икономиката Райнер Брюдерле на свой ред също призова двете страни към най-скорошно двустранно разрешаване на “газовия спор“, предаде РИА Новости.

Около 20% от руския транзит за ЕС минава през Беларус
. По газопровода "Ямал-Европа" чрез Беларус се доставят 31 млрд. куб.м газ за Полша и Германия. Литва обаче ще бъде най-засегната, тъй като страната зависи на 100% от руския газ, преминаващ през Беларус.