По-рано стана ясно, че руският президент Дмитрий Медведев е наредил от днес сутринта "Газпром" да започне да намалява доставките на природен газ за Беларус докато страната не се изплати натрупан дълг от 200 млн. долара. Спорът между двете страни е както за цената на газа, така и за начина на плащане - в бартер или в пари. 

Медведев категорично отхвърли възможността за бартер и обясни, че чуждите плащания трябва да бъдат извършвани във валута. „Газпром не може да приеме погасяването на дълговете към компанията да бъдат правени с пирожки, масло, сирене или нещо подобно“, каза той.

На пресконференция в Москва Куприянов заяви: "В никакъв случай не смятаме, че ще има същата продължителна съпротива, каквато срещнахме от страна на Украйна. Смятаме, че нашите европейски потребители не трябва да се страхуват от нищо в настоящата ситуация... През територията на Беларус преминава основен магистрален газопровод, който е собственост на "Газпром" и се управлява от "Трансгаз". Затова очакваме преминаващите транзитно газови доставки през територията на Беларус ще бъдат извършени в пълен обем без никакви ограничения" , предаде БНР
Куприянов заяви, че въпреки това "Газпром" работи по допълнителни възможности за доставка на суровината за европейските потребители, в частност чрез увеличаване на доставките през Украйна и Полша.

Руският премиер Владимир Путин заяви на заседание на кабинета, че Русия засега няма да пренасочва част от газовите доставки към Европа през други държави. Той предупреди обаче за възможност за съкращаване на доставките до 85% и повече. По думите му обаче, това "няма да се случи, предвид особените ни отношения с беларуските потребители". "Искаме да дадем възможност на нашите беларуски колеги и партньори в края на краищата да реагират на исканията на своите руски партньори и да повишат финансовата дисциплина, както и да изпълнят всички задължения в съответствие с действащия договор" , изтъкна Путин.
Руският премиер подчерта, че Беларус не е плащал пълния размер на извършените газови доставки от пет месеца. Първото известие за забава на плащанията е получено от Минск на 31 март, като към днешна дата в беларуската столица са получени три писма. Всички те са останали без отговор, каза Путин.

По-късно беларуският вицепремиер Владимир Семашко заяви, че Беларус ще плати сметката си за руския газ до две седмици."Те (Русия) ще платят за транзита, а ние за газа", добави той. Семашко посочи, че страната му няма да се оттегли от преговорите с Русия за изплащането на руския газ и ще се стреми да убеди "нейните колеги" да търсят компромис.
В отговор Сергей Куприянов заяви, че "Газпром" не възнамерява да чака две седмици Беларус да му плати дълга за доставения газ. Той потвърди, че засега се поддържат ограничени доставки на газ за Беларус на равнище 15% от обичайните обеми. Следващото обсъждане на ситуацията ще се състои във вторник в 10 часа московско време (9 часа българско) на заседание на оперативния щаб на Газпром.

Сутринта европейски и руски експерти се събраха на спешна среща в Брюксел за да направят оценка на руско-беларуския газов конфликт, който може да се отрази на газовите доставки за три страни - Литва, Полша и Германия, съобщи Франс прес.
Литва ще бъде най-засегната от евентуално спиране на доставките за Европа от страна на Беларус, тъй като бившият съветски сателит зависи на 100% от руския газ, преминаващ транзитно през беларуска територия, уточни говорителка на Европейската комисия. Днес Вилнюс съобщи, че страната получава пълните обеми газ и в случай на проблем, съседна Латвия е готова да й достави руски газ.