Това стана ясно на съвместна пресконференция на премиера Бойко Борисов, министрите на енергетиката на двете страни Трайчо Трайков и Сергей Шматко и вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев, съобщи БТА.

Преговорите между двете страни се проведоха в резиденция "Евксиноград" край Варна "Започваме преговори с Русия за отпадане на посредниците при сключването на договори между "Газпром" и "Булгаргаз", съобщи министър Трайков. По думите му това ще влезе в сила в средата на следващата година, когато изтича договор между двете държави. За текущите договори министърът посочи, че двете страни са се договорили "за подобряване на някои от условията, които да доведат, при равни други условия, до намаление на цената на газа". Трайков обясни, че в резултат на преговорите, независимо дали цената на газа ще се движи нагоре или надолу за България, тя ще е с няколко процента по-ниска.
 
"Намалените цени са важни за хората, нужни са на икономиката. При преговорите не показвахме кой е по-голям инат, а показахме че тези цени са важни за хората", заяви премиерът Борисов. Той допълни, че до 15 август трябва да приключат преговорите за новите цени. Причината за това е, че искаме да влезем в новия отоплителен сезон с нова цена", каза премиерът. Той допълни, че при преките преговори за доставка на руски газ през 2013 година договорите ще се сключват за 10-годишен срок. Точни цифри не бяха посочени, защото както каза премиерът Борисов - по начинът, по който България е използвала цените на другите държави като аргумент в преговорите с "Газпром", така и другите европейски държави могат да използват нашите като аргумент и затова няма да ги обявим. Преговорите бяха трудни, ние бяхме твърди, каза премиерът Борисов.

Сергей Шматко пък коментира, че е доволен от постигнатите договорки и няма чувството, че са направили големи отстъпки. Той бе категоричен, че Русия е заинтерсована да остане на българския газов пазар. Началото на прякото договаряне без посредници започва след приключване на сега действащите договори, но не по-късно от 1 януари 2013 година, допълни Шматко.

Според Александър Медведев преференциите при доставките на руски газ за България ще действат до 2012 година. Според него условията за доставка на руски газ до градовете в Югозападна България също са се подобрили в резултат на преговорите.

Пътната карта за създаване на проекта "Южен поток" е договорът, който беше подписан в "Евскиноград". До февруари следващата година трябва да са готови предпроектните проучвания и да бъде създадена компанията, която ще работи. Двете страни изразиха мнение , че до 2015 година може да има "Южен поток".

По време на преговорите между България и Русия американският посланик Джеймс Уорлик бе на посещение във Варна. Той коментира,  че интересите на САЩ в момента са осигуряване на енергийна сигурност в България. Уорлик допълни, че Русия е сигурен енергиен партньор и има желание за инвестиции в страната ни.