Поскъпване на топлинната енергия се предлага в доклад на експерти от Комисията за енергийно и водно регулиране, предаде Дарик нюз.

Причината е в предложеното поскъпване на цената на природния газ с близо 30% за второто тримесечие, което експертите прогнозират, че ще се отрази и на цените на парното и топлата вода.

Предложените цени на топлоенергията, записани в доклада на регулатора, са различни в отделните градове, като най-малкото предложено поскъпване е за Велико Търново - със 17,9%, а най-голямото за Плевен - с 37,4%.

Експерти предлагат природният газ да поскъпне с близо 30% от началото на април, което би довело до повишаване на цените на топлинната енергия в страната.

Постъпването на топлинната енергия би варирало в различните градове заради спецификите на отделните топлофикации като например колко природен газ използват, защото това се отразява на техните разходи.

Според доклада най-голямо поскъпване се предлага за топлоенергията в Плевен – с 37,4%. В София услугата се предлага да поскъпне с 22,7 на сто. В Разград и Враца увеличението се предлага да е около 24,5 процента, а в Пловдив - 21,8 на сто.

Експертите предлагат с 25,6 процента да е поскъпването на топлоенергията в Бургас, а във Варна цената на услугата да се повиши с 22,7 на сто. Най-малкото предложено увеличение на цената на топлоенергията е за Велико Търново - с близо 18%.

Предложената нова цена на газа може да се отрази и в леко повишение на цените на тока поради промени в цените на електроенергията, произвеждана по високоефективен начин от топлофикациите.

Окончателното решение за повишаването на цената на синьото гориво КЕВР ще вземе на закрито заседание в петък и ще влезе в сила от 1 април.

На 4 април регулаторът ще проведе открито заседание, на което ще се обсъди изменението на цените на топлинната енергия и тока от когенерациите заради поскъпването на газа.

Закритото заседание, на което ще се вземе окончателно решение, е насрочено за 7 април.