Преди време той каза, че до понижение на цената на парното може да доведе само съществено изменение на цената на природния газ.

Семерджиев обаче уточни, че цената на парното може да намалее, само ако стойността на природния газ спадне с поне 5 на сто, цитира го "Дневник".

По предложение на "Булгаргаз" цената на синьото гориво трябва да бъде намалена с около 2% за първото тримесечие на 2011 г., съобщи БТА.

Цената на газа е основният фактор при определяне цената на парното и се правят разчети как това ще повлияе и върху топлоенергията, уточни Семерджиев.
Според нас има възможност и за по-голямо намаляване на цената на газа, но трябва да се вземе под внимание недовзетия приход на "Булгаргаз", добави той.
Въпросът е с колко ще се намали цената на горивото, така че да осигурим финансовата стабилност на "Булгаргаз", коментира Семерджиев. 

Председателят на държавния енергиен регулатор посочи, че се правят изчисления как намалението на цената на газа ще се отрази върху приходите на топлофикационните дружества. Трябва да се отчетат и разходите за допълнително отчитане, ако бъдат променени цените на топлоенергията, каза Семерджиев. Възможно е да се постигне по-голям ефект, ако намалим цените на парното от следващия ценови период, заяви той.

Новата цена на газа ще бъде обсъдена в четвъртък на открито заседание на ДКЕВР.

От 1 октомври газът поевтиня с малко под един процент и цените на парното и топлата вода останаха същите, които бяха определени от 1 юли.
Тогава обаче цените им скочиха в цялата страна. Средното поскъпване бе с близо 12%.
Най-голямо бе повишението на цената за абонатите на "Топлофикация-София“ -  близо 19%, или по 78,11 лв. на мегават. Най-скъпо парното обаче остана във Велико Търново - 106 лева на мегават, а най-евтино - в Бургас - 67 лв. на мегават.