Министърът коментира постиженията на ръководеното от него ведомство за две години управление на ГЕРБ, предаде БТА.
Трайков не даде повече подробности за находището. Според него проучванията за залежите са по изводи на фирмата „Дайрект Петролеум", която години наред се опитваше да намери шистов газ край Плевен.

В последните години потреблението в страната възлиза на около 3 млрд. куб. м газ, от които над 90% е внос от Русия. Останалите количества се добиват от “Мелроуз“ от находища в черно море край Варна - "Каварна" и "Калиакра".

1 млрд. куб. м  газ от новото находище означава, че ще си осигурим една трета от необходимите ни количества, освен добива от вече действащите находища в Черноморския шелф.

Новината за новото находище идва в момент на преговори с "Газпром" за нов договор за доставка, а един от основните въпроси е цената на руския газ. Наскоро пред "Стандарт" изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов каза, че договорът ще бъде дългосрочен само ако цената е добра за България.

Експерти от бранша са скептични за цитираните от Трайков годишни количества за черпене на суровината. Според тях ще се тръгне с доста по-малък добив.
Проучват се за нефт и газ и редица други терени в страната, но те все още са далеч от регистрацията на геоложки открития.

Находището "Девенци"
В момента се проучва добивът на природен газ от находището “Девенци“, край едноименното село в община Червен бряг, доскоро разработвано от “Дайрект Петролеум България“, но от началото на 2011 г. придобито от “Трансатлантик Петролеум“. Този добив обаче не може да започне толкова скоро, тъй като е регистрирано само геоложко откритие на природен газ, а дружеството все още не е защитило доклада си за търговско откритие пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Това е задължителното законово изискване, за да може да се придвижи и процедурата по издаване на концесия за добив от Министерския съвет и да тръгне самият добив на синьо гориво, пише Mediapool.

Около 6 млрд. куб. метра е потенциалният газов ресурс, който е базиран в пространството около сондажа край село Девенци, каза преди две години президентът на "Дайрект Петролиъм" Едуард Ганделман. Очакваше се добивът да започне в средата на 2010 г.