ЕЦБ съобщи снощи, че спира преференциалния режим, който позволява на гръцки банки да заемат пари от нея с по-ниски гаранции от тези, които обикновено изисква.

ЕЦБ вече няма да приема гръцки държавни облигации или гарантирани от правителството облигации като гаранция за отпускане на кредити, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Така гръцките банки ще трябва да разчитат на средства от гръцката централна банка по линия на програмата за спешна ликвидна помощ (ELA). Според наблюдателите централната банка ще трябва да налее в банките милиарди евро.

Решението на ЕЦБ бе взето снощи от управителния съвет на банката, се посочва в нейно комюнике, публикувано няколко часа след като новият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че е провел "конструктивен" и "плодотворен" разговор с президента на ЕЦБ Марио Драги.

Новото гръцко правителство отхвърли условията за строги икономии, с които са обвързани спасителните заеми. Сега опитва да постигне ново споразумение, за да избегне изпадане в неплатежоспособност и евентуално излизане от еврозоната, отбелязват световните агенции.

Атина: Няма да има негативни последици

Решението на ЕЦБ да лиши гръцките банки от един от източниците им на финансиране, няма да се отрази негативно върху финансовия сектор на страната. Той остава напълно защитен, благодарение на други налични канали за ликвидност, съобщи гръцкото министерство на финансите, цитирано от Франс прес и БТА.

МФ припомня, че банките в страната ще могат да получават средства по програмата за спешна ликвидна помощ.

Финансовото ведомство посочи, че решението на ЕЦБ "поставя под натиск Еврогрупата (групата на министрите на финансите на страните от еврозоната) да постигне по-бърз напредък към сключване на взаимноизгодно споразумение между Гърция и нейните партньори" по бъдещето на гръцкия дълг и икономическите реформи на страната.
 
Еврото падна

Еврото загуби повече от 1,30 на сто от стойността си спрямо долара след решението на ЕЦБ, съобщи Франс прес. Единната европейска валута се разменяше към 21,40 часа по Гринуич за 1,13 долара, докато час преди съобщението на ЕЦБ стойността й бе 1,14 долара.

Гръцките облигации

Лихвите по дълговите книжа на Гърция прехвърлиха прага от 10 процента днес при откриването на вторичния пазар на облигации в еврозоната.

АНКЕТА: Ще приеме ли Европа гръцкия план?