Този брой, пояснява агенция „Фокус“, е бил договорен на заседание с участието на Словения, Австрия, Македония, Сърбия и Хърватия.

„Всички полицейски началници от региона, които присъстваха на заседанието на 18 февруари се ангажираха да спазват дневния лимит от около 580 мигранти“, е казала говорителката на словенското вътрешно министерство Весна Дроле, цитирана от АФП.

Същевременно, по данни на Европейската комисия, между 2000 и 3000 души на ден прииждат към Гърция. Между 20 и 25 хиляди мигранти се намират в страната след затягането на граничния контрол по балканския маршрут.

„От северната й граница с Македония до пристанище Пирея на юг Гърция е наводнена с бежанци и мигранти“, отбелязва Ройтерс.

Гърция поиска днес от своите фериботни компании и туристически агенция да съкратят превоза им от граничните острови към континента. Освен това тя няколко дни няма да пуска чартърни кораби.

АФП съобщи, че днес Гърция е отказала на австрийския вътрешен министър Йохана Микл - Лайтнер достъп до своята територия. В четвъртък Гърция вече отзова посланика си във Виена. С това тя протестира, че не е била поканена на среща между Австрия и балканските страни по въпроса за бежанците.