Данъчни длъжници, укрили над 150 хиляди евро, ще бъдат арестувани и съдени, а имената им публично ще бъдат огласявани, цитира изданията БТА.

Проектът предвижда още назначаване на "финансов прокурор", въвеждане на нова институция "данъчен арбитраж" за уреждане на данъчни спорове и ползване на информация от чужбина, свързана с данъчни нарушения.
За да се ограничи корупцията, по нова система ще се оценяват също и данъчните инспектори.
Проверки ще се правят само за някои категории от упражняващите свободни професии, заявили годишен доход под 25 хиляди евро.

Инспекторите от ЕС и МВФ, които наскоро бяха в Атина, за да оценяват финансовото състояние на Гърция във връзка с нейните заеми, поискаха от кабинета да засили борбата с данъчните длъжници.
Искането е в съответствие с меморандума, подписан от Гърция през май миналата година и впоследствие актуализиран, въз основа на който страната започна да получава спасителни заеми от ЕС и МВФ в размер на 110 млрд. евро за излизане от дълговата криза.

След направените проверки екипът на международните инспектори даде зелена светлина за четвъртия транш от заемите, чиято стойност е най-голямата, отпускана досега на Гърция, и възлиза на 15 млрд. евро.
Главната опозиционна партия Нова демокрация окачестви като "фрагментарна" и "неефикасна" инициативата на кабинета да се пребори с данъчните длъжници.

"Гърция няма да разпродава недвижимо държавно имущество", потвърди междувременно премиерът Георгиос Папандреу. Той даде ясно да се разбере, че неговото правителството има намерение със закон да забрани продажбата на земя в страната, пишат още вестниците днес.
В. "Етнос" отбелязва, че Папандреу е поискал от своите министри да предприемат действия за регистриране на държавното имущество, за което те отговарят и да излязат с предложения за неговото оползотворяване.
Целта ни е да бъдат събрани приходи в размер на 50 млрд. евро от приватизация, но и от оползотворяване на държавното имущество в рамките на пет години и извън този срок, каза Папандреу в парламента.

В. "Вима" твърди, че Атина е успяла да накара тройката - ЕК, ЕЦБ и МВФ, да отстъпят от исканата от тях разпродажба на гръцко недвижимо държавно имущество в размер на 50 млрд. евро и то да остане извън меморандума, по силата на който Гърция получава спасителните заеми.
Тази сума от 50 млрд. евро остава като цел, която е обвързваща за кабинета, но не е цел в рамките на меморандума, казал в парламента финансовият министър.