Самият Манчев заяви по-рано, че виновни са трима министри на енергетиката – Делян Добрев, Асен Василев и Драгомир Стойнев.

Тази сутрин шефът на компания "Риск Инженеринг" - консултант по проекта "Белене", бе призован в столичното следствие, където му бе повдигнато обвинение.

Според разследващите бизнесменът, заедно с шефа на "Уорли Парсънс" Събин Събинов, е подтикнал директора на НЕК да извърши длъжностно присвояване на сумата от 8 млн.лв. Това станало на неустановена дата и на неустановено място.

На Събинов също е повдигнато обвинение. Обвиняеми вече са и двама бивши шефове на НЕК - Крум Анастасов, който също ще отговаря за присвояването на парите, и Иво Лефтеров - за безстопанственост.
Събинов е с мярка за неотклонение "парична гаранция" 50 000 лв., Лефтеров и Атанасов са с по 10 000.

На пресконференция Богомил Манчев заяви, че проектът за АЕЦ "Белене" не е нито замразен, нито спрян, защото няма действие от страна на министъра. По думите му кабинетът на Бойко Борисов и служебният кабинет на Марин Райков не са предприели съответните действия за спиране на търговските отношения.

Решения на Министерския съвет и Народното събрание не влияят върху изпълнението на търговски договори между две дружества - в случая НЕК и "Атомстройекспорт", каза още Манчев, цитиран от БТА.

Междувременно от ГЕРБ заявиха, че при тяхното управление Министерският съвет и МИЕТ не са имали търговски отношения с фирмите на Богомил Манчев.

Според бизнесмена повдигнатото срещу него обвинение ще повлияе отрицателно на арбитражното дело за "АЕЦ Белене".

Той уточни, че не е бил разпитван нито днес, нито при обискирането на офисите му в края на септември. Попитали са го единствено за единния му граждански номер.

Манчев обяви, че ще обжалва наложената му рекордна парична гаранция от 1 млн. лв. и ще търси правата си пред съда. Паричната гаранция ще трябва да бъде платена в едноседмичен срок.

Адвокатът на Манчев - Менко Менков квалифицира обвиненията към клиента му като абсурдни:

ое е това неустановено място и коя е тази неустановена дата, на които г-н  Манчев заедно със Събин Събинов, чрез даване на съвети, са дали възможност и умишлено са улеснили директора на НЕК да извърши присвояване в чужда полза? Тъй като такова нещо не се е случило, деянието в което е обвинен моят клиент, не съществува в правния мир и не се е случило никога."

Адвокатът допълни, че това е все едно да бъде обвинен служител, който си получава заплатата по трудов договор или да се обвинява работодател, че плаща на служителите си, предаде Дарик. 

Заплахи


Борислав Сарафов съобщи за докладна записка от прокурор по разследването, в която описва как Богомил Манчев е отправил закани, докато е бил в следствието днес, към него и към главния прокурор Сотир Цацаров.

"Видимо ядосан" бизнесменът заявил, че няма да се разправя с него и следователите, а лично със Сотир Цацаров.

Зам.-главният прокурор уточни, че имало и други закани, но не пожела да каже какви.
ИЗБРАНО