Саркози каза това през първия ден от официалното си посещение в Армения.
На Турция, която е голяма страна, ще й направи чест да преразгледа своята история, както други големи страни в света направиха това - Германия, Франция, заяви Саркози пред журналисти, след като посети с арменския си колега Серж Саркисян монумент, издигнат в памет на стотиците хиляди жертви на масовото избиване на арменци в Османската империя по време на Първата световна война.

Геноцидът над арменците е историческа реалност, която бе призната от Франция. Колективното отрицание е още по-лошо от индивидуалното отрицание. Винаги сме по-силни, когато гледаме историята си и отрицанието не е приемливо, добави Саркози.

На въпрос за необходимостта Франция да приеме специален закон, наказващ отричането на арменски геноцид, Никола Саркози е отговорил, че ако Турция преразгледа своята история, гледайки я в лицето, с нейните сенки и светлини, признаването от нейна страна на геноцида ще бъде достатъчно. Ако Турция не го направи, тогава без съмнение ще трябва да се отиде по-далеч, е казал Саркози.

Преди избирането си за президент през 2007 г. Саркози бе обещал на представителите на арменската общност във Франция, която наброява 500 000 души, да подкрепи закон, предвиждащ наказание за отричането на геноцида от 1915 г. Франция прие закон за признаване на арменския геноцид преди 10 години. Текстът, предвиждащ наказание за отричане на арменския геноцид, бе изоставен през май заради липса на мнозинство в Сената и най-вече заради липса на подкрепа от правителството на Саркози. Това предизвика огорчението на арменците във Франция.

Много международни експерти смятат, че избиването на 1,5 милиона арменци в Османската империя представлява геноцид. Турция обаче настоява, че жертвите са много по-малко, отколкото се твърди, а смъртните случаи се дължат на гражданската война и вълненията, и отхвърля тезата за геноцид.