По-рано днес Ройтерс съобщи, че Гбагбо е задържан от френски военни части.
ИТАР-ТАСС дори цитира френския премиер Франсоа Фийон, че разрешението за участието на френски войници в операцията на силите на ООН в Абиджан е дадено от президента Никола Саркози и е в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност.

ООН и френски дипломатически източници обаче уточниха, че Гбагбо се е предал на привърженици на Уатара и в момента е задържан при тях, съобщи БТА.

Говорител на Уатара във Франция заяви за Ройтерс, че Гбагбо е бил арестуван в резиденцията си от сили на Уатара, подкрепени от миротворци на ООН и френски военни части. Според съветника на Гбагбо в Париж Тусен Ален френските части проникнали в резиденцията, където Гбагбо се укриваше в бункер заедно с членове на семейството си.

Френски дипломатически източник обаче отрече френски военни да са влизали в резиденцията на Гбагбо. Говорителката на Уатара Ан Улото заяви, че малко след арестуването им Лоран Гбагбо и съпругата му Симон са били доведени в "Хотел дю Голф", където е централата на Аласан Уатара в Абиджан.

По-рано днес колона от над 30 френски бронирани машини са били забелязани да напредват към резиденцията на Гбагбо в Абиджан, съобщи очевидец, цитиран от Ройтерс. В акцията участвал и военен хеликоптер.
Вчера хеликоптери от силите на ООН и от Франция атакуваха верни на Гбагбо военни части, нанесоха щети на президентската резиденция в Абиджан и унищожиха тежки оръжия.

По-късно днес Лоран Гбагбо направи изявление.
"Искам да се спрат сраженията и да се влезе в гражданската част на кризата, която да бъде разрешена бързо, за да се възстанови страната", каза той, цитиран от АФП и БГНЕС.
На кадри, излъчени по телевизия TCI, подкрепяща Уатара, се вижда Гбагбо в стая, заобиколен от хора, с които разговаря. Сред тях са синът му Мишел, министърът на вътрешните работи от правителството на Уатара Хамед Бакайоко и един от военните ръководители на силите на Уатара - Исиака Уатара, наречен "Уатао". Други кадри показаха съпругата му Симон Гбагбо, ескортирана от неидентифицирани лица.

Според международната общност на последните избори в Кот д'Ивоар за президент е бил избран Аласан Уатара, но Гбагбо отказва да предаде властта.

Последна актуализация в 22 ч.