Днес Конституционният съд на Франция утвърди решението на френските власти да отнемат гражданството на джихадиста, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Не трябва да се лишаваме от средствата, които ни дава законът, за да подкрепяме ценностите си и за да показваме, че няма да допуснем тези, които сме приели на своя земя, да нападат и да заплашват Франция”, заяви френският премиер Манюел Валс.

Решението беше очаквано с нетърпение от социалистическото правителство на Франция, което иска да използва подобна мярка като част от усилията в борба с терористите след атаките от 7-9 януари, отнели живота на 17 души в Париж.

През май декрет на Валс и на вътрешния министър Бернар Казньов лиши от френска националност 43-годишния Ахмед Сахнуни, който е роден в Казабланка през 1970 г. и става френски гражданин през 2003 г. Той беше осъден през март 2013 г. на 7 години затвор за съучастие в терористични дейности. Смята се, че е организирал мрежа за набиране на джихадисти за Ирак, Афганистан, Сомалия и за зоната южно от Сахара.
При добро поведение Сануни може да бъде освободен от затвора още в края на настоящата година, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

След атентатите в Париж пък малийският мюсюлманин, който спаси заложници в еврейския магазин, получи френско гражданство.

Антиислямски настроения

128 антимюсюлмански прояви са регистрирани във Франция, извън района на Париж, в двете седмици след атентатите.

Последните случаи са почти толкова колкото са били регистрирани в страната за цялата 2014 г., съобщи Националният център за наблюдение на проявите на ислямофобия. 33 от тях са били насочени срещу джамии, а в 95 е имало заплахи или обиди срещу мюсюлмани.

Ислямът е втората религия във Франция с между 3,5 и 5 милиона последователи и между 2300 и 3000 джамии и молитвени зали.

Оланд с призив към световния бизнес

Френският президент Франсоа Оланд призова най-големите компании в света да дадат своя принос в борбата срещу тероризма, като вземат мерки срещу контрабандата и прането на пари, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Две седмици след терористичните атентати в Париж, Оланд каза пред репортери, че неговото послание към бизнес лидерите, участващи в Световния икономически форум в Давос, ще бъде: големите корпорации, включително и финансовите, трябва да се издигнат на висотата на своите отговорности.

Според френския президент те трябва да се борят срещу всякакви видове незаконен трафик, срещу т. нар. данъчни убежища и нелегалните финансови потоци.

"Това означава да се справяш със задачата за борба с тероризма", подчерта Оланд.