Вчера в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” Ануар Бадуан сигнализирал, че получил два и-мейла, в които му искали крупни суми. Парите били необходими за “подобряване на атмосферата” по провеждани преговори с международна фирма за финансиране и строителство на писта за “Формула 1” на територията на България.

От проведените компютърно-разузнавателни и оперативно-издирвателни действия били установени авторите на съобщенията – А. Ц. /32г./ и В. С. /30г./ – български граждани, в момента пребиваващи на територията на щата Илинойс, САЩ. Двамата били почитатели на автомобилния и мотоциклетен спорт, което афиширали в интернет пространството и вероятно са извършили деянието с цел шега и засилване на медийния интерес в страната по случая. За случая са информирани компетентните американски власти.

По рано днес депутатът от Коалиция за България и бивш вътрешен министър Румен Петков определи като „особено чувство за хумор” SMS-те, изпратени за искан подкуп от арабски инвеститор у нас.Петков каза, че ако така се шегуваме с всички инвеститори, то тогава какво ще стане въобще с инвестициите в България. По думите му, когато пращаш такива SMS-и, те са гарнирани с предложение да се посредничи между инвеститора и българското правителство, при положение, че има пряк контакт. Депутатът е председател на Организационния комитет за изграждане на пистата.

Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов, че SMS-ът, който е изпратен на арабския консултант Бадлан и в който се искат 94 милиона долара, за да се „изгладят отношенията” за строежа на писта за Формула 1, е шега на двама българи, живеещи във Флорида.
Скандалът с изграждането на писта за Формула 1 избухна миналата седмица, когато в. "Сега" съобщи, че арабската фирма не проявява никакъв интерес съм строителството на пистата. Според вестника набедената за инвеститор в проекта фирма Emirates Associated Business Group (ЕАBG) обаче обявила, че няма никакво намерение да влага пари в подобно начинание и е толкова разочарована от изопачаването на информацията от страна на българските власти, че няма да инвестира изобщо в България. В безпрецедентно остро писмо, изпратено в отговор на запитване на вестника, изпълнителният директор Раид Абу Худра заявявил, че фирмата никога не се е сблъсквала с подобен непрофесионализъм и ще направи необходимото да предупреди партньорите си да не инвестират в България. Според консултантът Балдан информацията от последната част на писмото от компанията, поместено във в."Сега" не е вярна. Там се посочва, че тя се отказва от инвестиции в България. От вестника твърдо стоят зад подадената информация.

Когато от България изпращаме документ в компанията, в който пише, че това е провален проект, че това е въпрос на спекула, се създава впечатлението у инвеститора за една системност в отхвърлянето на тяхната идея, смята още Румен Петков. Ако се шегуват с вас, и ви искат пари за нещо, вие ще го приемете ли, че това е нещо сериозно, попита Петков. Депутатът отрече да има какъвто и да е финансов интерес от строежа на пистата, както и да е получавал пари от федерацията по мотоспорт в България.

Румен Петков каза още, че той не е човекът, който ще каже какво да е наказанието за двамата българи, живеещи в чужбина, ако това наистина е тяхна шега.