За това алармираха от Националното сдружение на областните болници. Организацията, която обединява 25 здравни заведения, проведе спешно заседание във Велико Търново, предаде Дарик.

Причината е постановление на Министерския съвет от 25 април, с което се въвеждат фиксирани бюджети и се забранява реимбурсиране на надлимитните дейности.

"Ще стане невъзможно разплащането с доставчици на медикаменти, на ток и вода. Ще се наложи да се намалят заплатите на персонала и квалифицирани кадри ще напуснат", алармира д-р Иван Светулков, председател на сдружението. По думите му скоро болниците могат да се окажат и без лекари.

"Лекували сме около 40% от хоспитализираните пациенти, а сме получили 20% от бюджета на НЗОК за болнична помощ. Клиничните пътеки са недофинансирани на 100% в педиатрия, неонатология, инфекциозните болести, каквито няма в частните лечебници. На наш гръб са и здравнонеосигурените пациенти. Надлимитната дейност се изплаща с два месеца закъснение", оплака се председателят на болничното сдружение д-р Иван Светулков, който е и шеф на болницата в Търговище.

Последиците от тази недалновидна политика, според него, ще бъдат катастрофални.

Помощ за Старозагорската болница

Здравното министерство ще подпомогне с пари Старозагорската болница, стана ясно междувременно след разговор на здравния министър Таня Андреева и изпълнителния директор на болницата проф. Петрана Чакърова, предаде БНР.

Единствената държавна болница “Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора е пред спиране на лечебната дейност заради блокирани сметки от фирми-кредитори. Дълговете на болницата са 21 милиона лева, от тях 18 милиона лева – просрочени задължения.

Вчера от лечебното заведение съобщиха, че спират да хранят хората, които лекуват, за да се спестят пари за лекарства и консумативи.

Така болницата няма да спре храненето на болните, а от здравната инспекция са обещали помощ чрез БЧК за осигуряване на хранителни продукти.
Болницата ще продължава да се готви, дори и само постна храна.

Проф. Чакърова изключва и възможността лекарите и останалият персонал от болницата да останат без заплати. Тя очаква EVN и ВиК дружеството да вдигнат запорите върху сметките на болницата.

На въпрос как си обяснява факта, че много болници в страната, особено в столицата, имат по-големи задължения, но са без запорирани сметки, тя отговори, че това е атака срещу нея, защото „сложила тапа на тръбата, от която източвали здравното заведение“.

Чакърова посочи имена фирми, зад които по думите й стоял бившият кмет, а по-късно и здравен министър доктор Евгений Желев. Той пък в съобщение до медиите се закани да заведе дело срещу нея, за да защити доброто си име.