Европейските институции знаят, че при срив на споразуменията с Анкара и отприщване на масиран поток имигранти, оперативните мерки могат единствено да се съсредоточат върху овладяване на извънредната ситуация в приемащата страна - Гърция.

Това прогнозират анонимни източници в Брюксел, цитирани от италиански медии, предаде БТА.

Следователно, фронтът ще се изнесе по северните гръцки граници с условното им "затваряне", тоест въвеждане на възможно най-организиран контрол, сочат цитираните източници.

Според тях Европа увеличава темповете на изпълнение на поетите от нея ангажименти, като отпуснатите до момента фондове за издръжка на бежанците в Турция достигнаха 2,1 милиарда евро, от общо 3 милиарда, договорени на първия етап.

Постъпващите от Анкара данни бяха и остават успокоителни. През месеца, който предхождаше подписания на 18 март договор, от Турция към Европа са тръгнали по море 1740 бежанци, докато през юни техният брой е 47.

Заплаха за по-нататъшното изпълнение на споразуменията е възприетата напоследък позиция на турското правителство - ако Европа не разреши безвизово пътуване на турските граждани в Шенгенското пространство, договорът се превръща в хартиен отпадък.

Думите на турския президент се възприемат в брюкселските кулоари като реторика за вътрешна употреба.

Реалният интерес на Анкара е да спомага за функционирането на споразумението с ЕС, чийто основни постановки не са се променили.

В случай на отказ на безвизов режим в Шенген, политическият натиск може да се прехвърли върху трите милиона сирийски бежанци в Турция. Според някои експерти, Ердоган би могъл да извлече голяма полза, ако ги превърне в свой електорат, като им даде турско гражданство.

Единодушна е обаче оценката, че в случай на целенасочен натиск те да напуснат Турция, тогава заплахата за Гърция е реална.