Ако няма безвизови пътувания, няма и сделка за мигрантите, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу.

Неговата страна може да прекрати споразумението с ЕС, чиято цел е ограничаване на мигрантския поток, в случай, че Брюксел не съгласува безвизовия режим за турските граждани, заяви министърът в интервю за немското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитирано от агенциите.

Чавушоглу твърди, че ограничаването на потока на мигранти в страните от ЕС работи „благодарение на сериозните мерки“, към които е прибегнала Анкара.

По неговите думи, ако ЕС не съгласува безвизовия режим за турски граждани, Турция може да прекрати своето участие в решаването на миграционната криза. Турският външен министър очаква съответното решение през октомври, но до този момент „няма конкретна дата“ (за старт на безвизовите пътувания).

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди пред дни, че сделката между ЕС и Турция са овладяване на потока от имигранти към ЕС може да се разпадне, като "рискът е голям".

Успехът на споразумението до този момент е крехък. А президентът Ердоган вече няколко пъти намекна, че иска да го прекрати, заяви Юнкер в интервю за австрийския вестник "Курир".

Ако това се случи, можем да очакваме имигрантите отново да тръгнат към Европа, допълва Юнкер.

По-рано еврокомисарят Гюнтер Йотингер определи като малко вероятно предоставянето на безвизов режим за Турция до края на годината, заради мерките, които предприеха турските власти след опита за военен преврат.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Трябва ли ни план «Б», ако сделката ЕС – Турция се провали