Повод за неговото изявление е последният годишен доклад за напредъка на Албания към членство в ЕС. В него Европейският парламент за първи път призова да се признае българското малцинство в страната.

Джамбазки, който е от групата Европейски консерватори и реформисти, и е член на нейното бюрото, подчерта:

"Наличието на български елемент в Албания и Косово не подлежи на никакво съмнение. С това признаване те ще спечелят най-малкото с това, че ще бъдат признати техни политически права, което може да бъде основа за приятелски отношения между България и Албания."

Факт е, че дружеските отношения датират от началото на албанското възраждане, каза евродепутатът. Известно е, че първата албанска печатна книга е издадена в Пловдив. Нашето сътрудничество е дълго и то винаги е давало добри резултати.

Ангел Джамбазки припомни и фалшификаторския подход на Скопие, където сега се опитват "да фалшифицират поредна част от историята на българската нация".

Тези дни проскопската организация на "Илинден" в Тирана стигна дори до твърдението, че в Албания "никога не е имало" българи. Дружеството не крие раздразнението си от разискванията в Европейски парламент.