Това съобщиха днес дипломатически източници, цитирани от ДПА и БТА.

Министрите на околната среда на страните членки на ЕС се съгласиха за бързо и то колективно ратифициране на сделката. Това ще позволи споразумението да влезе в сила доста по-скоро, отколкото се очакваше.

Вероятно Европейският парламент ще гласува по този въпрос във вторник.

Сключеното през декември м.г. споразумение е първият глобален план да се ограничи съществено покачването на температурите на планетата.

Споразумението ще влезе в сила, когато 55 държави, отговорни за най-малко 55 процента от световните емисии на парникови газове, го ратифицират.

Досега 61 държави, отговорни за 48 на сто от световните емисии, направиха това, което значи, че първото условие е изпълнено. Щом ЕС ратифицира споразумението, ще бъде изпълнен и вторият критерий, предаде Асошиейтед прес.

"Зелена светлина от всички страни членки за бързо ратифициране на Парижкото споразумение", написа днес в "Туитър" председателят на Европейския съвет Доналд Туск след извънредната среща на 28-те министри в Брюксел.

ЕС беше сред най-силните застъпници на обвързващия договор и се ангажира с амбициозни цели за намаляване на количеството серен диоксид в озоновия слой, припомня БНР.

Министерското решение беше определено като „историческо“ от комисаря по климата Мигел Ариас Канете: „Сега предизвикателството за всички страни е да превърнат обещанията от Париж в действащи политики".

За да стане юридически обвързващо за България, споразумението се нуждае и от ратификацията на Народното събрание.

Очаква се ратификационните документи от ЕС да бъдат представени в ООН още по време на сегашната 71-ва годишна сесия на Общото събрание на организацията.