Единната европейска валута реагира негативно на резултатите от този макар и незаконен референдум, които показват, че около 90% от каталунците са гласували за отделяне на областта от Испания, но на проведеният с редица трудности вот в неделя гласуваха малко над 40% от местните жители. Еврото се понижава в началото на днешната европейска търговия с 0,6% към 1,1741 долара, с 0,1% към 0,8801 британска лири, с 0,12% към 132,65 японски йени и към триседмично дъно от 1,1405 швейцарски франка, съобщава БНР.

В същото време инвеститорите на европейските пазари на акции сякаш игнорират случващото се в Каталуния, акцентирайки предимно върху солидно проучване за бизнес активност в Китай през септември и върху понижението на еврото спрямо долара и спрямо останалите основни валути.

Водещите фондови индекси на стария континент се повишават, като единствено индексът на борсата в Мадрид Ibex-35 отваря със спад от 1,3% в резултат най-вече на понижение на акциите на испанските банки.

Неделните сблъсъци в Каталуния се отразяват негативно и на дълговия пазар в Испания, като има продажби на испански държавни облигации, водещи до нарастване на тяхната доходност . Доходността на 10-годишни испански облигации се повишава със 7 базисни пункта към 1,69%, достигайки най-високо от средата на месец юли.

Това води до разширяване на лихвеният им спред спрямо немските книжа до близо 4-месечен връх, като в същото време напрежението на испанския дългов пазар се пренася и на пазара на облигации в Италия, където доходността на 10-годишните книжа се повишава с 5 базисни пункта до 2,22% - най-високо ниво от два и половина месец насам.