В момента съгласно българското законодателство при даване на разрешение за проучване на шистов газ се прави само оценка за съвместимост със Закона за биологичното разнообразие, а заради това че при технологията на проучване се използва вода, се прави и оценка за съвместимост със Закона за опазване на водите. Това бясни министърът на околната среда и водите Нона Караджова на форум, посветен на шистовия газ, предаде БТА.
Според нея тези две контроли са достатъчно сигурни, но въпреки това страната ни ще поиска и прилагане на ОВОС.

Засега няма постъпили в Министерството на околната среда проекти за проучвания за шистов газ, затова и не сме започнали процедури, заяви Караджова.
Ако някой някъде види, че има сондажи
и се извършват проучвателни дейности, нека да знае, че това е незаконно, и моля да ни сигнализира, за да направим проверка, каза тя, но обясни, че до момента няма постъпили такива сигнали.

Проучванията за наличие на шистов газ са първата крачка, която може да доведе до енергийна независимост на страната. Това заяви по време на дискусията министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предаде БТА. В условията на криза е още по-важно да проучим всички резерви, с които разполагаме, каза министърът.
В момента среднопретеглената цена на природния газ от внос у нас е 475 долара, а цената на газа, добит по новата технология - от шисти, в Полша е около 270 долара, а в САЩ - между 140 и 250 долара за 1000 куб. метра, даде пример Трайков.

В момента се договарят последните клаузи от договора с американската компания "Шеврон" за разрешителното за проучване на шистов газ, каза още той.
"Договарят се последните клаузи, които включват спорни юридически и финансови въпроси. Трудно се преговаря не само с руснаците, но и с американците", обясни Трайков, цитиран от Livenews.

Павел Поправа, главен специалист и ръководител на Геоложката лаборатория за горива на Полския геоложки институт заяви, че в Полша вече има около 100 сондажа и проучванията за залежи на шистов газ се извършват при много строги правила и процедури.
Около 75 на сто от населението там одобрява тази дейност. Наистина има рискове - например ако сондата не е направена добре, но рискът е по-голям при сондажи за конвенционален газ, защото той е с по-голямо налягане, отбеляза полският експерт.

Енергийният специалист Христо Казанджиев посочи, че рисковете при добив на шистов газ са минимални и управляеми. Добивът на газ от собствен източник ще даде възможност на България да свали цената на природния газ и ще повиши енергийната сигурност, категоричен е той. Според него няма опасност от замърсяване на подпочвени води, защото проучванията и добива на шистов газ се извършват на дълбочина много под тази, на която се намират водите.

На по-ранен етап в проучванията за шистов газ са били използвани радиоактивни вещества, но това вече не е така, коментира още Поправа. Използваните от компаниите химикали се обявяват публично и се контролират от държавата, добави той.

Екоактивисти протестираха вече няколко пъти срещу добива на шистов газ у нас. "ЕК трябва да бъде сезирана, че правителството дава разрешение на „Шеврон” за проучвания за шистов газ край Нови Пазар без предварителна екологична оценка (ОВОС). Това е превишаване на правомощия и е престъпление по Наказателния кодекс”, оплакаха се от Гражданската коалиция за борба с минните замърсявания.

След като в края на септември премиерът Бойко Борисов се ядоса на протестиращи срещу шистовия газ в Добрич и заяви, че ако продължават да го дразнят, ще подпише на инат, се отметна и поиска информация как в Европа се добива шистов газ.
Нона Караджова пък увери, че премиерът е поел ангажимент, че ако има и най-малки рискове за страната ни, това няма да се допусне.