България затяга режима за проучване и добив на шистов газ

България е поискала от ЕК разширено тълкуване на европейското право, така че в нашия закон да се заложи и изискване за ОВОС, за да се разреши проучване за шистов газ. В същото време приключват преговорите с "Шеврон" за разрешително.

Обратно в новината

Коментари - България затяга режима за проучване и добив на шистов газ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Родулюбецо скъпи, ако обичаш недей да пишеш от името на всички българи, нали не се смяташ за Хан Аспарух или Гоце!!! А Бургас-Александропулис не е ли 100 ПЪТИ по-вреден като проект бе?!! Ти като си толкова енергийно образован, предполагам знаеш, че ако има само веднъж нефтен излив и с така "скъпия" ни роден туризъм е свършено веднъж и завинаги! Тоест бизнес-туризъм за 7-8 милиарда на година отива на кино за да може да печели БГ по 20 милиона $ от наем на тръбата. Умно а !!! А защо няма такава бурна съпротива срещу този проект от същите разбирачи тук??? Защото не сте загрижени българи а платени руско-комунистически професионалисти !!!

Дали г-н Трайков е прочел следната новина: "Газпром закупи немската ел и теле компания Envacom S. GmbH. .... Сделката е одобрена от антимонополната комисия на Германия и позволява на Газпром да продава на вътрешния германски пазар. .... Стана известно, че Газпром и RWE обсъждат създаването на съвместно предприятие..." За сведение - RWE е германският акционер за строежа на НАБУКО. Тръбата, на която ББ и Трайков разчитат. Горката Германия - не само, че си докара газ от Русия, а ми и я пусна и на пазара си. Защо не си даде територията на Шеврон да дупчи и умъртвява природата, като вади шистов газ. Това щеше да я прави и независима от руските енергийни доставки???

Развитите народи ги управяват мозъци. Недоразвитите ги управляват мускули. България даже да е върху море от петрол цената му за Б-я няма да падне защото се управлява от криминални.

Изборите минаха и ........ Първата процедура по пътя кам Бургас -Александруполис мина успешно , а сега вече говорим и за шистовия газ ... Бедни ми народе .... До кога ?! ОБещаха ни референдум !!!!!! Някой вярва ли , че ще се проведе ?!

Цялата политическа пасмина дето ни е управлявала през последните 22 години и създала обща обединена политичесак мафия завзела апрламента, въобще не познава елементарните принципи на демокрацията. Какви референдуми от нея искаш бе човече?

еми да,нека си седим бедна страна и с хубави ливади...ще тичаме волно по полетата и ще си пасем екологична трева.

Гого, кой казва че си беден с картината, която си описал. Еми нека пък да се къпем с машинно масло и да гори водата от чешмата ли? По-богат ли ще се чувстваш. Стига с това богатство бе. Ти си на тая земя за малко. После трябва да живеят твоите деца. Всеки иска де е Крез и да се къпе в мляко, ама един едно дръвче не е засадил. Само използваме наготово. Тя Земята има определен обем от ресурси. После!? Да знаеш няма по-голямо богатство от тучните ливади и чистите реки. Сега е моментът да се наблегне на възвръщаемите енергийни източници и България да стане водеща в този вид енергетика. Тогава си бягай по ливадите, кой ти пречи. Ама алчността за бързи печалби! Тя движи света от век и повече насам и си съсипахме Земицата.

предпочитам гол и да паса, но свободен и здрав, отколкото роб и заложник на ББ и САЩ

РЕКЛАМА: Искате ли да спите спокойно без да бъдете удушени в съня си от КОМУНИСТИ? Искате ли да се събуждате с празен стомах, но в главата ви с гордост да звучи : МАГИСТРАЛИ, ДЕТСКИ ГРАДИНИ, ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ СТАНЦИИ? Искате ли да не четете книги, но да бъдете ДАРЯВАНИ С РАДОСТ и със светлия лик, на един истински българин всеки път, когато включите телевизора? Искате ли да живеете в НАЙ-БЕДНАТА, деградирала и обезселена, но с НАЙ-МАЛКИЯ бюджетен дефицит държава в Европа? Искате ли да бъдете ОТЛИЧНИЦИ? Искате ли ТОЙ да ви купи колело? Ама ДРУГ ПЪТ! Искате ли и ВНУЦИТЕ ВИ да бъдат подложени на същия геноцид? Искате ли да сте ШИСТОГАЗОВИЯ гигант на Европа? Вашето решение е ТОЙ - ДРУГАРЯТ БОРИСОВ - човекът с най-острата ножица. Най-чевръстият, най-строгият и нетърпящ възражения патриот, който се е раждал в държавата България. Вземете го - той е Ваш. ЗАЩОТО ГО ЗАСЛУЖАВАМЕ!

Хора,не трябва да изпадаме в словесни атаки едни кум други.А е най добре, да се види,как ЕС смята разработките по този въпрос.И за какъв референдум ставя въпрос? Престанете със подобни глупави предложения.Баба Пена ли и Хасанчо. ще решават такива важни въпроси?тТолкова ли са компетентни,че ще разчитаме на тях и други като тях?Не е важно дали някой иска или неиска.Най важно е как е най добре, да стане това, без да има поражения върху околната среда.То и кола да кара човек е вредно ето колко катастрофи стават , но колите все пак ги карат милиони...

А бре др. Старолюбовъ и други дораци. Кое е най-опасното нещо у Балгария и по свето. Ако не сещаш че ти кажеме. Не е шистовио гас оти още га нема. Това са афтомобилите и всичко що се движи бърже. Талавизията казва че всека годин са трепат по 1000 човека и още по-лошо осакатеват 10000. За 40 годин това е повече от втората световна война. И пушеко дека излиза от гарнето на твоята кола понеже е стара трови бебенцата по улицата. Оти не се откажеш от нея и не одиш с тролея. Ама тука голем го вадиш оти е по лесно. Едно време в Англия не сакали влако оти щел да плаши кравите. Ти на технио акъл. Оти твоя мурук не врека като вадиха уран сас серна киселина и истровиха земята бре. Сега ти е лесно. Димукрация санким. Извиневайте ако пишеме с грешки.

ДОраци????????Дураци!!!!!!!!!!!! Българино!!!!!!!Вярно, че думата е руска, но е и славянска. ОбразованиЬе!!!!!!Аааааа!?!?!?

Браво Най-накрая правилното решение Колко по далеч от Москва толко по добре за нас.

Тия двамцата от снимката или са идиоти или нас ни вземат за такива. Защото: 1.Има огромна разлика между ПРОУЧВАНЕ и ДОБИВ на шистов газ. Фазата на проучване е безопасна, това е просто един сондаж, докато фазата добив е екологично проблемна. Но дали от "Шеврон" са толкова тъпи, че да се изръсят с 25 млн.долара само за да проучат дали има шистов газ и толкова? И няма да започнат добив за да си върнат поне направените разходи? А що се отнася до т.н. ОВОС това е пълна шарлатания и прах в очите - в него пише това, което е поръчано. Просто и ясно с няколко думи: НЕ НА ПРОУЧВАНИЯ ЗА ШИСТОВ ГАЗ!!!

Дами и господа български капиталисти, хвалете капитализна и неговия изперкал стожер Дянков, който е верен наследник от още по-изперкалия бат Ваньо Костофф, а докато ваша капиталистическа милост се радва на великите цени от 475 долара за внос на газ, една скромната държавица на име Германия си построи за нула време по дъното на цяло Балтийско море директен газопровод, който към момента е най-дългия подводен газопровод в света и оня ден буквално отворихме кранчето и ще си внасяме пряко от Русия за още по-скромните 155 долара. При това забележете, нешистов газ. И няма шибаните украинци да ни шантажират вече. А вие там капиталистически горди българи, бягайте от Русия и зависимостта от руската мечка. Тя е страшна, оставете я на нас германците. :-))) Целия този виц можех да го кажа и по-лаконично с нещо от рода: Ум царува, ум робува, български акъл патки пасе и още много много години всички дървени български празноглавци ще лапат мухите и ще се бият в гърдите, как нищо не зависело от тях. Вземайте пушките и ги трепайте тия мекерета, че ви затриха държавата бе хора!

Не знам защо Франция забрани всякакав вид дейности по шистов газ и внася от Русия? Очевидно франките са тупи :)

Сега разбрахте ли странното изказване на посланик Уорлик преди няколко дни ? Разбрахти ли подтекста на израза,че правителството трябва смело да действа,защото връщане назад няма ?

Отдавна всичко е спазарено. Остава само малко да ни омагьосат с сладки приказки....

Само слабоумници и идиоти могат да искат да се експериментира с шистовия газ! И премиера! Кубик газ е 0.70лв., а кубик вода 2.10лв.! Не ни отравяйте водата!

При предварителните проучвания няма никакви проблеми и опасности за околната среда. България трябва да знае дали има ресурси за осигуряване на енергийна независимост от Русия. При наличието на такива ще се обсъдят технологии, които не представляват опасност. В САЩ и Полша вече имат опит в тази насока. Всеки, който е против проучването за шистов газ, е против интересите на страната и е национален предател и агент на Москва.

Господин експерт, не видях експертните ти показания, за да ни убедиш, че шистовият газ е безвреден! Но видях, че обръщаш нещата на политика и ти лъсва предубедеността. Нима искаш да си сляп и глух? Ако не, вземи прочети и изгледай информацията за това производство. Срам е човече, срам...

Я без заплахи и сенки на Москва моля!Гледахме достатъчно ужасяващи филми за последиците от проучвания и производство!В самата Америка са против,а след проучванията идва и добиването!Някой пак е гушнал милионите и след катастрофата ще се изнесе от България в Австрия,а междувпрочем те също бедни на прир.богатства,а не добиват нали!Я стига прах в очите,че се нагледахме на престъпления!!!

Какъв експерт е, не четеш ли че е болен мозък. Не насмогва с платените коментари, че чак се е запенил. Експертните доводи са: да не купуваме газ от Русия. Защо. Защото американския господар губернатор Уорлик така е казал. В сащ и полша имали опит. Малко трагичен, но опит. А в други държави пък направо съдят Шеврон. Та се сещам за Северен поток Как Германия и ЕС купуват руски газ. И разбрахте ли кой е национален предател. Този, който предава американските национални интереси. И не иска Шеврон да печели. Ей писалия, такова продажно к..пеленце рядко се среща. Ходи си в сащ, ако не си там, засели се при някое находище на Шеврон и забрави за България. Един б.клук по-малко ще има тук.

"България трябва да знае дали има..." - никой не спира само до това да знае. След като някой иска да знае, то това е защото иска да го използва. А интересите на страната не е ясно дали са в експлоатиране на природните и богатства.

Жалки помиари!Ако направите това предателство,парите които сте взели,за лекарства и свещи да ги дадете всичките!

Този който подпише за шистов газ се нарежда сред най големите врагове и предатели на държавата. Каква енергийна независимост, кви 5лв., по-добре по скъп газ отколкото пустиня и болни хора. толкова държави внасят газ и не са умрели още, по зле при нас няма да стане, просто ние сме най зле в Европа... Всяка простотия си има граници, но май алчността на нашите управници няма...

Е тая от снимката са я излъгали че шистовия газ става за пиене. Тя за това подписва

Риск за страната няма,той е само за водата и хората.

Тъпаци! Измиват си ръцете, че моля ви се, и при най-малка опасност нямало да разрешат. Егати цинизма.... ма ние сме си виновни!

Кандидат президентите всички обещаваха че ще има референдум по този въпрос. Чакаме.

Да се провери финансирането на протестиращите организации. На някой определено не му допада България да е енергийно независима от Русия!

Защо вместо да ми говори г-н министъра за цената на получения газ не ми говори за последствията върху околната среда и подпочвените води? Нима на тези неща може да се сложи цена? И да спрат да ни мислят за малоумни все пак отдавна живеем в ерата на информационните технологии / поне ние, за тях не знам/ и всеки може да се порови в интернет и да види какво се случва в районите които имат такива сондажи...има много клипове в youtube, ако не знае как да си пусне компютъра г-н министъра, да се обади аз ще му помогна!!!

Кои от тези тикви, защитници на Шеврон може да отговори истина ли е, че в Чл 22 ал.3 т. 3 от закон за подземните богатства се изключва отговорността за минните отпадъци при технологията с вкарване на водни разтвори в сондажите?! И кой ще се погрижи за третирането им след закриване на кладенците???

Нужен е РЕФЕРЕНДУМ!Хайде,Роско,да те видим.

Какъв референдум, това да не е демокрация!

Искам да подам сигнал за сондаж за добив на шистов газ до врачанското село Мало Пещене.Сондата работи от почти цял месец.

ГРЕШКА...Не е Мало Пещене а Големо Пещене.Страшно вони на химия ...Къде е Нонка караджова?Сондажът е на сто метра от къщите.Егати държавата сме!!!!!!!!

Районите в които се разреши тая лудост ще заприличат на пустиня. Напишете това в ютюб за да гледате филма с български субтитри: "Газланд - част 1/10"

България и българите НЕ ИСКАТ добив и проучване на шистов газ!!! Тази технология ТОТАЛНО РАЗРУШАВА природата на местата, където е приложена. Информация може да намерите в УикипедиЯ, както и чрез Гугъл. Няма никакво значения коя политическа партия ни управлява. Запазете и малкото, което ни остана!

Докога ще търпим лъжите на политиците. Ние обикновените хора искаме да живем в чиста околна среда и да я запазим такава за нашите деца ! Стига са продавали България и предоставяли за опитен полигон на разни чужди фирми, които корумпират невежи чиновници, за които най-важното е да се докопат до някой друг долар! НЕ НА ШИСТОВИЯТ ГАЗ!

Русия и българите - руски подлоги НЕ ИСКАТ добив и проучване на шистов газ защото така България може да стане независима от руския газ! Всички фалшиви твърдения за опасността са разработки на КГБ! АМАН от путиновите гъзолизци

Шматко продажна американска, ти къде видя руснаците в схемата. Става дума за американска фирма, която иска да добива газ по отровни за средата технологии. И ние искаме те да се махнат. Тъпото си е тъпо, само руснаци му се привиждат. Това е класическата американска школовка. С полиран до блясък мозък, който само бляскави глупости ражда.

Престанете да говорите от името на всички българи!Кой разбрал, кой-не, всеки започва да защитава природата.Огледайте Вашия принос към нея!Ако сте свършили всичко възможно за нея и можете да убедите поне приятеля си, тогава се втурвайте в големите енергийни игри, където на дузпата се залага независимостта на една страна, а не лицемерното опазване на една абстракция, за която всеки има собствено виждане.

Cтoлюбoвъ

Проявявам усилия да пазя природата от своите боклуци и от тези, на другите, доколкото мога. Не съм член на Грийнпийс, но това не ми пречи да обичам природата! Друго доказателство трябва ли ви? А преди да пренаредите планетите, за да видите бъдещето, astrologer поинтересувайте се за добиването на шистов газ!

да циврите на умряло ,ако на власт беше тройната ламя!България щеше да е парцелирана и разменена,щяхме да строим една безумно скъпа АЕЦ за поне 19-20 млрд.евро и щяхте четвърт век да акате само трици от глад!Енергиината мафия начело с "Р.ОвчVщеше да брои пачки ката ден!Печатницата за пари да бълва миришещи на мастило нови банкноти,а положението при Жан.Виденов,щеше да изглежда розово-розово,като кюлотите на Кур-нелия Нинова!Станишев и Първанов щяха да имат постоянни апартаменти в гостиница"Россия" в Москве и оттам щяха да дават ценни напътствия,как по-бързо да се удавим!Е това,ако на някой от вас му харесва-на мене определено -НЕ!

В Еквадор осъдиха Шеврон

в момента се договарят последните клаузи от договора с американската компания "Шеврон" за разрешителното за проучване на шистов газ - ЗНАЧИ ВСИЧКО Е В ПОСЛЕДНА ФАЗА.

"Народът" гласува вот на доверие

И С КАКВО СЕ РАЗЛИЧАВА ДИКАТАТУРАТА ПРЕДИ И СЛЕД 10.11. И ПРЕДИ НЕ НИ ПИТАХА ЗА НИЩО И СЕГА. ЕГАТИ ДЕМОКРАЦИЯТА .... НАЙ-ДОБРЕ ИМ ПЛАТЕТЕ НА ШЕВРОН БЕЗ НИЩО, НО НИ ОСТАВЕТЕ ЗЕМЯТА!!!!!!!!

Само че Трайков сравни себестойността на шистовия газ с цената,която плащаме сега - има мъъъъничка разлика! Сравняваме ябълки с тикви...Не казва,че себестойността на конвенционалния газ е 19 долара!

Защо си замълчаха и потулиха въпроса преди изборите. Но американския посланик е загубил вече търпение. Гледайте репортажа от пресконференцията и ще видите как момченцето Трайков чете нещо, което друг му го е написал!!! Някой знае ли дали в Германия се проучва или добива шистов газ? След Северен поток, Русия ще реализира и Южен през Румъния. На 50 - 100 километра от сондите на Шеврон ще тече нещо, което не е замърсило природата ни вече над 30 години откакто газа ни идва от Украйна!!!

Повечето форумници не различават ПРОУЧВАНЕ от ДОБИВ! Препоръчвам първо да си изяснят пък после да пишат. За проучване е необходима ОВОС. Най-малкото за да е успокоят паникьорите (че сондата ще стигне центъра на земята, ще предизвика вулкани, земетресения и пр.). За ДОБИВ може да се говори след завършване на проучването. Ако (дай Боже) се намери перспективно находище ще обсъждаме технологии на добив, ползи и вреди, въз основа на на нова ОВОС. Зарад "не знам и неща да знам" може пак да си изтървем късмета!

Не си прав - направи си справка в закона за подземните богатства! Направена е промяна през 2008г. точно в тази посока.

Проучването е почти толкова вредно за околната среда, колкото и добиването. Практически методите са едни и същи. Вкарват се в почвата голямо количество замърсители.

Ти се пълен глупак. Не се вкарват химикали, а вода. Прави разлика между проучване и добив.

Ибрикчийче, технологиите на т.н проучване и добив са едни и същи, пробивите се правят водоравно с много гтолеми дължини и в двата случая, замърсяването е тотално с вредни химически разтвори, които след това не могат да бъда отведени и неутрализирани и ще замърсят безвъзвратно подпочвените води и съответо изключително плодородната добруджанска почва, житницата на българия. А сега млъкни и се омитай, дощкато не ни е паднало пердето!

Вземи малко да прочетеш и ще разбереш, че в технологиите за проучване и добив почти няма никаква разлика. Точно това се опитват да използват нашите управляващи като довод- че разлика няма. Използват незнанието на хората или по-скоро незаинтересуваността. В интернет има информация за всичко.

ей умник, вземи се образовай за законовите положения първо в България. концесионера, който проучва има право и да продава добитата в проучването газ, даже преди излязло разрешение за добив. а с досегашното тълкуване и без ОВОС

край с. ГОЛЯМО ПЕЩЕНЕ ВРАЧНСКО ВЕЧЕ СА ГОТОВИ ЗА ПОДОБНА ДЕЙНОСТ

Типичната българска простотия! Значи не е важно дали една технология е вредна, по-важно е да направим законодателството си така, че да я разрешава! ЕЙ ДВАМЦАТА ОТ КАРТИНКАТА, ВИЕ МАЛОУМНИ ЛИ СТЕ ИЛИ ДА?????

Районите в които се разреши тая лудост ще заприличат на пустиня. Напишете това в ютюб за да гледате филма с български субтитри: "Газланд - част 1/10"

Само трябва да напишеш Шеврон в гугъл и лъсват кирливите им ризи. Не трябва да ги допускаме тук!

Толкова правитрелства, толкова много глупости, ама като тая равна няма. Не убивайте България ИДИОТИ вашите деца живеят тук!

При добива на шистов газ се използват вредни химикали-те могат да отровят водите в диапазон от 100 километра-така ще се съсипе земеделието и туризма на 1/5 от България. При сондажите за шистов газ-били само за проучване могат да се пробият плочите които задържат водата и да се предизвика небивала суша на половин България. При пробиването за сондажи може да стане ефекта на кланите вулкани - водата която се просмуква стига до магмата и се награвя и излиза нагоре и повлича кални маси-така целия Нови Пазар може да бъде затрупан под кал-това вече се е случвало при сондажи. Дори и цената на шистовия газ да е по евтина-народа нито ще усети намаление, нито ще му вдигнат заплати и пенсии от евентуални концесионни такси - всичко ще отиде при компанията която съсипва природата ни и при алчните национални предатели разрешили добива... И въпреки всичко тихомълком добива ще се разреши, защото вече са платени огромни комисионни, а ние балъците ще бъдем проклинани от внуците си...Тава е...

Никой не споменава, че във водата, с която се извършва сондирането се вкарват тонове тежки метали и радиоактивни вещества. Много удобно. Като светнат хората от Добруджа, тогава ще се разбере. И като почнете да ручате светещ хляб. Какво казва Википедята : При добива на шистов газ съществуват рискове за замърсяване на подземните и надземните естествени водоизточници. Към водата, необходима за хидравличното разбиване, се добавят над 590 химични и други съставки, някои от които силно токсични.[6] От целия обем на пробивната течност само 50% до 70% се изпомпва обратно и складира в открити надземни резервоари, откъдето трябва да се извозва с цистерни. През 2010 г. любителския документален филм Gasland на Джош Фокс разглежда последиците от добива на шистов газ върху околната среда. Проучване през май 2011 г. прави заключението, че разбиването сериозно е замърсило със запалим метан подпочвени запаси на сладка вода в североизточна Пенсилвания.

Преди дни излезе проучване, за причините за Две земетресения в Англия. Оказва се ,че причина са Проучванията за Шистов газ . А,проъчването е поръчано и платено от фирмата правеща проучването !!? А ако беше неутрална поръчката за проучване ???

... ако някой види сондажи, значи е незаконно... Жалка картинка е и администрацията и БАН и закона и тия, дето се тупат в гърдите из парламента. Нищо не им е ясно. Както и на вдигащите врява.

Един реже протестиращи, друг подписва на инат. Разни кагебета ви дразнят във форума. Що не я заебете тая скапана държава и си гледате спокойтия живот в чужбина?

Престъпници! Излъгаха лековерния народ на изборите, а зад гърба му продажниците договорили затриването на 1/4 от България...

май ще ти пръдне слон в ухото!Ще търсиш мутрите на "Посрано"20!А що се отнася до другото ти твърдение-все още нищо не е напрвил напук,а трябва!Никаква енергиина зависимост от араби и печенеги!България трябва максимално да усвоява природните си дадености,без да държи сметка за това кой какви чужди интереси защитава!А за предателите на родината наказанието трябва да е едно единствено!

И на тебе кукло и на тебе!