Решението бе взето след тежък дебат, предаде АФП, цитирана от Фокус.. Източноевропейските партньори са подкрепили Будапеща и са призовали ЕС да отложи наказателните действия с два месеца, съобщават европейски източници.

Еврокомисията реши да замрази тези средства на 22 февруари, припомня БТА. 
Будапеща предложи решението да бъде отложено до септември, твърдейки, че министрите първо трябва само да одобрят препоръка за Унгария да намали още дефицита си.

Въпреки че унгарският дефицит се вмества в целевия праг от 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), според ЕС това не е достатъчно, тъй като приложените мерки за намаляване на дефицита са само временни.

Преди решението австрийската министърка на финансите Мария Фектер изрази съжаление, че Европа използва двоен аршин при бюджетната дисциплина и разрешава на Испания да има по-висок от планираното дефицит, докато в същото време възнамерява да санкционира Унгария. Според нея би било по-добре Унгария да разполага с повече време, за да коригира държавните си финанси и окончателното решение за санкции да бъде взето в началото на лятото.

Днес шефът на Еврозоната Юнкер обяви, че разрешава на Испания да повиши дефицита до 5.3%, вместо заплануваните 4.4%.