Заедно с 3 млрд. евро от Социалния фонд, както и от Фонда за рибни култури, това ще повиши качеството на живота в България, заяви в София европейският комисар по регионалната политика Корина Крецу, цитирана от БНР.

След среща с премиера Бойко Борисов еврокомисарят подчерта, че с вече отпуснатите близо 4 милиарда евро са постигнати видими инвестиции в конкурентоспособност, транспорт, околна среда и регионално развитие.

"Можете да видите колко много километри магистрали и метро са построени, както и социални центрове. В този вид инвестиции отдаваме 72% от общите за периода. Това е впечатляваща цифра и за първи път България управлява такава голяма сума еврофондове", подчерта Крецу, цитирана от "Фокус".

Вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете Томислав Дончев изрази надежда, че и догодина ще има добро сътрудничество. Според него обаче и през 2016 г. няма да е лесно управлението на средства от Европа.

Това е годината, в която на пълни обороти трябва да заработят българските програми, те вече са отворени, но оборотите трябва да бъдат качвани с пъти, каза Дончев.

Според него 2016-а е годината, в която ние трябва да отбележим напредък по отношение на плащанията. Необходими са ни видими резултати и по отношение на други реформи в редица сектори. От успеха на тези реформи зависи възможността ни да ползваме европейско финансиране от 2017 г., добави той

Като приоритети вицепремиерът маркира водния сектор, образованието и здравеопазването.

Списъкът не е изчерпателен, но това са може би най-предизвикателните реформи, които ние трябва да движим успоредно с изразходването на парите, каза Дончев.

"София Тех Парк" - за пример

Щастлива съм, че ще участвам в официалното откриване на "София Тех Парк", тъй като той е кулминация на няколкогодишна работа, ангажираща много хора, каза Корина Крецу след среща с премиера Бойко Борисов.

"Това е хай-тек парк, което показва какво България може да постигне. Фондът за регионално развитие е инвестирал над 40 млн. евро", каза еврокомисарят.