Изненадващо преди няколко дни вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев съобщи, че на страната ни може да се наложи да убеждава Брюксел от нуждата за инвестиране в пътни проекти.
“Трябва да е ясно, че следващата бюджетна рамка ще е много различна. Идва краят на щедрото финансиране на проекти от полза за ЕС и отделните държави", заяви той.
По думите му занапред отпусканите европари за дадена държава ще са пряко свързани с разходите на собствената й хазна и ако се допусне дефицитът в бюджета да мине 3%, най-вероятно ще последва орязване на еврофондовете й.

Днес обаче говорителят на комисията по въпросите на регионалното развитие Тон Ван Лиероп успокои пред БНР, че на страната ни все пак ще й се размине. "Ние искаме да поставим фокуса върху проектите, свързани със стратегията "Европа – 2020", но разбира се, за определена група страни, сред които е и България, ще остане на разположение Кохезионният фонд. От него все така ще може да се финансират инфраструктурни проекти. Ние си даваме сметка, че някои страни-членки имат да наваксват с инфраструктурата, и този фонд ще остане именно за тази цел", обясни той.

Лиероп уточни, че що се отнася до фонда за регионално развитие и Социалния фонд акцентът ще падне върху приоритетите на стратегия "Европа-2020", защото освен от инфраструктура, има нужда и от иновации, и от ефективна социална политика, и от енергийна ефективност.
"Ние работим с България по такива проекти и в момента", добави говорителят.