Близо 300 души са пристигнали в руската столица Москва с два полета, на борда на които, освен руснаци, е имало граждани на още десетина държави, съобщиха БНР и БТА.

Всички пристигнали ще преминат през медицински, паспортен и митнически контрол, след което с автобуси ще бъдат превозени до евакуационния пункт към руското Министерство на външните работи. На път за Русия е и самолет с още 140 души на борда, които напускат Йемен.

По-рано бе съобщено, че сред евакуираните има и български граждани, но говорителят на МВнР Бетина Жотева отрече.

Евакуацията се наложи след изострянето на конфликта в Йемен преди месец. По данни на ООН, насилието в страната през последните седмици е отнело живота на над 600 души.

Междувременно водената от Саудитска Арабия коалиция от арабски държави, бореща се срещу шиитските бунтовници-хуси в Йемен, е разположила бойни хеликоптери по границата между Саудитска Арабия и Йемен. Това обяви вчера в Рияд говорителят на коалицията ген. Ахмед ал Асири.

Бойните хеликоптери бяха използвани, след като хусите атакуваха в петък саудитска позиция на границата, в района на Нажран. Трима саудитски войници бяха убити при нападение с миномети, посочи Мминистерството на отбраната.

Това са първите убити войници откакто на 26 март коалицията започна въздушни удари срещу хусите, установили контрол върху голяма част от Йемен.

"Ние няма да позволим на тези бунтовници да нападат нашите граници", увери саудитският генерал.