Такива са очакванията на 53 от 58 икономиста, анкетирани от Блумбърг, цитира ги Интерфакс. Те очакват също също, че догодина лихвата ще бъде намалена до 0.5%.

Друга прогноза - на ING Investment Management, предвижда, че еврото може да поевтинее до 1.25 долара през първото тримесечие на 2012 г., ако ЕЦБ продължи да понижава лихвите и започне да изкупува големи количества държавни облигации. Експертите очакват, че ЕЦБ ще се ангажира с т. нар. количествени улеснения неохотно, но в крайна сметка ще изкупи дългове на страните от еврозоната за 750 млрд. евро, за да отслаби въздействието на дълговата криза.

Представителите на ЕС предлагат нов спасителен фонд - Европейски спасителен механизъм (ESM) заедно със сегашния фонд за финансова стабилност (EFSF), съобщава  още Financial Times.
Създаването на ESM с обем 500 млрд евро бе одобрено по-рано тази година.
Той трябваше да бъде постоянен спасителен фонд, който да замести временния -  EFSF, създаден спешно, след като кризата достигна Ирландия и Португалия. Според последните планове чрез механизъм за гаранции капацитетът на временния фонд трябваше да бъде повишен до 600 млрд. долара. Ако към тях се добавят допълнителните ресурси на МВФ, а също така и потенциалът на постоянния фонд ESM, то възможностите на еврозоната стават значителни, пише вестникът. Британският премиер Дейвид Камерън нарича това "базука ефект".
Сега временният фонд е на стойност 440 млрд. долара.

Някои експерти предлагат допълнително да се засили постоянния фонд ESM, който може да стане международна организация, за сметка на ресурсите на ЕЦБ.