Това заяви руският заместник-министър на външните работи Алексей Мешков, цитиран от Риа Новости и БТА.

Не могат да не ни безпокоят опитите на редица институции на ЕС да торпилират енергийни проекти с руско участие в Европа, става дума най-вече за проекта "Северен поток 2", отбелязва дипломатът.

По думите му остава неясна позицията на Европейската комисия и спрямо втората линия на "Турски поток", която би трябвало да доставя синьо гориво до потребителите от Южна и Югоизточна Европа.

На 7 май Газпром започна строителството на първата линия на съоръжението, която е предназначена за турските потребители. Двете линии на газопровода трябва да имат капацитет по 15,75 млрд. куб метра. Планира се строителството на "Турски поток" да приключи към края на 2019 година.

През декември 2014 г. Русия обяви, че прекратява работа по "Южен поток", който трябваше да премине през територията на България, Сърбия, Унгария в полза на новия газопровод към Турция.

През август миналата година руският президент Владимир Путин заяви, че Русия знае за готовността на България да се върне към проекта "Южен поток", но са необходими железобетонни юридически гаранции от ЕС, за да стане това.