В изказването си на срещата на високо равнище на Югоизточна Европа в хърватския град Дубровник българският премиер Бойко Борисов специално подчерта важността на сътрудничеството на страните от региона в борбата с организираната престъпност. Борисов бе един от петте ключови оратори в първия ден на срещата заедно с премиерите на Франция, Полша, Словения и Албания, информира БТА. 

Борисов съобщи, че на среща с премиера на Хърватия Ядранка Косор той ще й предаде копие от един документ, датиращ много преди европейската интеграция да е съществувала. Това е грамота от българския цар Иван-Асен Втори от 1230 г. на дубровнишките търговци, в която пише: "Моето царство дава тази повеля на дубровнишката страна, на обичните и верни гости на царството ми, да ходят по цялата страна на царството ми с каквато и да било стока, да внасят или изнасят, или каквато и да е стока да пренасят, да купуват и продават без грижа като всеверни и обични гости на царството ми." Не е ли това всъщност Европейският съюз?, каза в заключение премиерът Борисов. 

Още в началото на своето изказване в Дубровник Борисов се спря на един от проблемите в тази част на Европа - организираната престъпност, трафика на хора и наркотици, поръчковите убийства. Югоембаргото според мнението на българския премиер е създало организираната престъпност в този и вид. За справянето с проблема е нужна по думите му политическа воля и много добра координация на службите.

Премиерът Борисов изтъкна важността на присъединяването на страните от региона към ЕС. Нашите съседи и приятели трябва да влязат в този клуб на европейските държави, защото в противен случай ще има черна дупка на Балканите, която ще генерира престъпност, посочи българският премиер. Борисов припомни подкрепата, която България декларира на Хърватия за влизане в ЕС при посещението на хърватския премиер Ядранка Косор през април в София.