Те заявиха, че Техеран има право да се възползва от произтичащата от сделката отмяна на санкции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В навечерието на крайния срок, в който американският президент трябва да реши дали да върне санкциите по отношение на петрола, отменени по силата на споразумението, министрите на външните работи на трите европейски сили и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини отправиха своя призив след среща в Брюксел.

"Споразумението е изключително важно и няма алтернатива. Не крием, че съществуват и други въпроси, по които имаме различия (с Иран)", каза френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан пред репортери.

Министрите на външните работи на Франция, Германия и Великобритания ще обсъдят бъдещето на историческото споразумение от 2015 г. за ядрената програма на Техеран в рамките на специална среща в Брюксел, свикана по инициатива на Върховния представител на Европейския съюз по въпросите за външната политика Федерика Могерини, отбелязва ORF, най-голямата обществена медия в Австрия, цитирана от "Фокус".

В Брюксел пристигна и иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф, който също ще вземе участие в дискусиите.

Представителите на ЕС ще подчертаят пред Иран, че подкрепят споразумението, заяви брюкселски дипломат, допълвайки обаче, че Техеран трябва да продължи да работи с международните инспектори.

„Така до Вашингтон ще достигне новината, че Иран сътрудничи и че постигнатото споразумение е по-добро от изолация на режима", смятат те.

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп определи споразумението от 2015 г. като „най-лошия договор, сключен някога".

В тази връзка в петък, 12 януари, Вашингтон може да блокира износа на петрол от Иран.