Това пише излизащият в Русия в. "Комерсант", като се позовава на "източници, запознати със ситуацията". 67% от акциите на "Е.ОН България" се държат от германската фирма майка, а 33% от българската държава, като принципал е МИЕТ.

Вчера стана ясно, че МРСК има намерение да участва в търговете на БФБ София, където ще се продава държавният дял от "Е.ОН България Мрежи" АД и "Е.ОН България Продажби" АД . Акциите вече са регистрирани на БФБ и в Централния депозитар. ОАО "Холдинг МРСК вече е купила тръжна документация. Нейните шансове са доста големи, тъй като държавните акции ще се продават на отделни лотове и ще бъдат купени от онзи, който предложи най-висока цена.
В същото време обаче няма гаранции, че един и същи купувач ще може да се сдобие с целия пакет от 33% и в двете дружества, тъй като е възможно в някой отделен лот друг кандидат да предложи по-висока цена.

МРСК и германският енергиен концерн Е.ОН засега отказват коментар. През август обаче генералният директор на руския холдинг Николай Швец заяви в интервю за "Комерсант", че компанията би желала да управлява разпределителни мрежи и в други, по-специално европейски държави, отбелязва изданието. Негов неназован източник уточнил, че МРСК разглеждал възможността да купи близо 100 процента от акциите на "Е.ОН България" АД и вече изпратил незадължаваща оферта, а до 24 ноември, след одобрение от борда на компанията, планирал да прати и задължаваща.

Една сделка за български мрежи "може да е само политическа поръчка от страна на държавата" - Русия, коментира шефът на руския Фонд за енергийно развитие Сергей Пикин, цитиран в материала. Холдингът МРСК е задължен да гарантира сигурно енергоснабдяване на руските потребители.
Навлизането на пазара в България ще означава за руската електроенергетика пробив в ЕС и по-нататъшна експанзия на вътрешните енергийни пазари в страните от общността. Това ще е и втората по размер руска инвестиция в енергийния сектор у нас в последните години, след направеното по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".

Същевременно компанията вече има проблеми с финансирането на инвестиционната си програма и при това положение покупката на активи е нещо "нелогично и труднообяснимо", добавя експертът.