Това съобщи вицепремиерът министър на регионалното развитие Екатерина Захариева в Министерски съвет по повод срещата й вчера в Брюксел с еврокомисаря по регионално развитие Йоханес Хаан.

"С комисаря Хаан имахме възможност да обсъдим това, което ни предстои по отношение на европейските фондове. Много важна тема, която успяхме да обсъдим, е създаване на програма, която е дългосрочна и интегрирана, във връзка с енергийната ефективност. Тази програма е една от най-силните мерки за създаване на работни места, намаляване на сметките за електрическво и за отопление, повишаване на тяхното качество за живот и опазване на околната среда", каза Екатерина Захариева, цитирана от "Фокус".
По думите й около 100 000 от безработните са свързани с малките и средни строителни компании.

Захариева каза, че в този програмен период програмата среща затруднения предвид ситуацията в България.

Тя съобщи, че 63 милиона лева са предвидени за енергйина ефективност в този програмен период. От тях 50 милиона лева са безвъзмездна финансова помощ, а 13 милиона лева са за осигуряване на нисколихвено кредитиране. Намерени са и резерви в бюджета.

„В момента работим по механизма, заедно с минситър Костадинова и министър Христов, да осигурим дофинансиране на хората, които наистина не могат да си позволят. Критериите и правилата ще бъдат ясни до една седмица”, отбеляза Захариева.
Тя посочи, че това, което е договорено, е 50% безвъзмездна помощ, да бъде по-висока в този период.
„Дай Боже, да се усвояват бързо. Имаме уверения от Комисията, че ако решим да го направим и да прелокираме средства от програмата вътре в тази помощ”, каза тя.

За седващия програмен период по ОП „Регионално развитие” сумата за енергийна ефективност е над 900 милиона лева – почти до 1 милиард лева, което е около 20% от целия ресурс.

Преди дни премиерът Марин Райков издаде заповед за създаване на междуведомствена работна група, която да подготви цялостен подход към програмите за енергийна ефективност за програмния период 2014-2020 г.

Вицепремиерът Екатерина Захариева вече обяви, че ще се готви обща програма за енергийна ефективност, която да обхване всички досегашни - за обновление на жилищните и обществените сгради и за бизнеса. В момента за различните програми отговарят различни ведомства.