От ДКЕВР вече заявиха, че е възможно поевтиняване на тока за бита с до 5% през юли, ако се приемат поправките в законите за енергетиката и за ВЕИ.

С промените ДКЕВР и ЕСО ще имат възможност да преценят дали всеки един производител на електроенергия може да дебалансира системата, каза шефът на Комисията по енергетика Рамадан Аталай.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обаче предупреди, че
"от днес ще започне сериозен натиск срещу вас законопроектът да бъде променян, ще започнат да ви обясняват как нещата трябва да останат по старому"

По думите на министъра "става въпрос за стотици милиони". Той призова депутатите да не се подават на този натиск и да мислят преди всичко за хората.

Какво предвижда вече законът за енергетиката:

За промените в него гласуваха 104 народни представители, като всички бяха „за”. В гласуването не участваха депутатите от ГЕРБ.

  • да се увеличи с един месец периодът за определяне на цената на електроенергията (сега това се прави през юли)
  • ДКЕВР ще може да използва нов метод за ценообразуване, при който да се отчитат само реално извършените разходи за електроенергията
  • когато има опасност за дебалансиране на енергийната система, Енергийния системен оператор (ЕСО) да може да спира онези производства, които могат да дебалансират системата
  • такса „пренос” се поема от производителя на електроенергия
  • чрез промени в Закона за ВЕИ се предвижда средствата от националния фонд, които се събират при продажба на квоти, да отиват за покриване на преференциалните цени, с които държавата поема ангажимента да доплаща производството на зелената енергия
  • топлофикациите няма да изкупуват по преференциарни цени енергията, която ползват за собствени нужди

Депутатите приеха на първо четене промени и в Закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Гласуваха 84 народни представители, от които всички „за”.

Промените предвиждат:
  • зелената добавка от такса "пренос" да отпадне, което ще позволи в много кратък период износът на електроенергия да се възстанови
  • разрешение на държавните органи да използват средствата, натрупани от продажба на зелени сертификати, за компенсиране на разходите на тези ВЕИ-та

Павел Шопов от "Атака" предложи незабавно преразглеждане на договорите с ТЕЦ Марица 1 и 3. Те не се изпълняват и се правят нарушения.
"Много от тези договори са сключени в нарушение на законови разпоредби”, заяви той.

Депутатът от БСП Желю Бойчев настоя за търгове за "студения резерв" и топлоцентралите да ползват от собствената си енергия за нуждите си, а останалото да се изкупува на преференциални цени.