Още сутринта жители на общините Долни Чифлик, Бяла, Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево, и Национална асоциация "Българско Черноморие" излязоха на протест. Демонстрациите бяха рехави, не е имало блокиране на пътища, предаде БНР. В Бяла започна подписка в подкрепа на строителството в местността Карадере.

В Бургас протестът бе пред Областната управа, а в Приморско и Царево на главен път Бургас-Царево, между 15 и 15.30 часа.

Протестите на Зелените срещу застрояване на Карадере

Вижте снимки >>>

Протести, организирани от Политическа партия "Зелените" срещу скандалното решение за предоставяне на приоритетен клас инвеститор за проекта в местността Карадере, бяха организирани в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Най-големият протест бе в столицата, където край езерото "Ариана" се събраха стотици хора. Протестиращите преминаха от езерото до Народното събрание,
като скандираха:  "Искаме море на Карадере". Те инициираха и подписка за "дългосрочно опазване на българското черноморско крайбрежие". За кратко беше затворено движението на "Орлов мост". При парламента екоактивистите се присъединиха към традиционния протест срещу кабинета.

Исканията на екозащитниците са:
  • за публично представяне от страна на правителството на пълна информация относно проекта за Карадере, подписания меморандум с инвеститора и проведените от Министерски съват обсъждания по въпроса,
  • отмяна на скандалното решение за предоставяне на приоритетен клас инвеститор за проекта в местността Карадере.
  • и не на последно място спешно приемане на предложените промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, спиращи строителството в защитените зони по местообитанията - включително Карадере, Иракли, Странджа, Камчийски пясъци, дюните на Несебър и др.

"Нямам притеснения за Карадере. Длъжен съм да се боря за всяка инвестиция, която да се реализира в България", каза в Хасково икономическият министър Драгомир Стойнев, цитиран от Фокус.

Проектът за изграждане на курортно селище на територията на един от последните девствени плажове по българското Черноморие получи „зелена светлина” от правителството по време на изнесено заседание на кабинета във Видин. Това доведе до протести на екоактивисти от цялата страна.

АНКЕТА: Ще успеем ли да спасим природата от бетона?