Докладът произтича от неотдавнашната реформа на Пакта за стабилност и трябва да спомогне за своевременното разкриване на така наречените кредитни балони и на други заплахи за финансовата стабилност, съобщи в електронното си издание всекидневникът "Соле 24 оре", цитирано от БТА. .

Чрез анализа ще се установи какви са икономическите рискове за съответната страна, съобщиха от ЕК, на която се позова "Фокус".
На базата на десет ключови икономически показатели, сред които размерът на държавните средства и задлъжнялостта, намаляване на конкурентоспособност, макроикономическата ситуация и динамиката на нейното развитие, стойността на работната сила, данъчната система и социални гаранции, докладът идентифицира кои страни се нуждаят от по-задълбочен анализ. Това е началото на новата Процедура за макроикономически дисбаланси, който ще задълбочи диалога между държавите-членки относно икономическата политика.

ЕК направи в последния момент промени в проектодоклада, Първоначалният вариант на доклада, за който съобщи ИТАР-ТАСС съдържаше черен и сив списък, като България бе във втория.
 
Последните информации гласят, че ЕК е решила да включи Италия, Унгария, Кипър и Испания в групата "подлежащи на задълбочен анализ", съставена от 12 страни, сред които Белгия, България, Дания, Франция, Словения, Финландия, Швеция и Великобритания.
Изброените страни ще трябва да се съобразяват с различни предизвикателства и потенциални рискове.

Конкретно за България причините за поставянето й в рисковия списък са натрупани дисбаланси по време на предкризисния бум, както и изпреварващия ръст на доходите.
България прекрачва прагове на три показатели за външни и един за вътрешни дисбаланси - баланс по текуща сметка като процент от БВП, нетна международна инвестиционна позиция като % от БВП, номинален разход за единица труд, както и дълг на частния сектор като % от БВП, уточни Министерството на финансите.

Великобритания и Франция - страни, смятани доскоро за относително стабилни, са критикувани за намаляващия дял на експорта и влиянието на бизнеса, а специално Великобритания -  и заради частния дълг, отбелязва "Файненшъл таймс".

Четири страни - Гърция, Португалия, Ирландия и Румъния - не са взети под внимание, защото се намират в  режим на изпълнение на спасителни програми.
 
Поради липса на макроикономически неравновесия не се налага да бъдат подложени на анализ Германия, Люксембург, Холандия, Малта, Естония, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Австрия и Словакия.

Защо българската икономика е рискова според ЕК?