България и още 11 са опасните страни в ЕС

Европейската комисия обяви списък на страните в ЕС, които са най-уязвими на икономически и социални сътресения, информира ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. България е в него, като една от причините за това е изпреварващият ръст на заплатите.

Обратно в новината

Коментари - България и още 11 са опасните страни в ЕС | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

май е време еврочиновниците да си променят моделите, по които оценяват държавите, защото очевидно не се справят много добре.

Ти като не работиш се захвани, време ти е, докато другите работят и едва свързват двата края, изнемогват, бедстват, тънат повече и повече в мизерия. Не е в това, че не работят, а тъкмо обратното работят - и повече мизерстват. Крайно време е нещо да стане в България!

Компанията е обнадеждаваща. А тези показатели са вторични и несъществени, тъй като са взети нетни показатели. А ръста на заплатите не е заплаха за икономическата стабилност, още повече, че България е с най-ниските заплати в ЕС. Важен е тренда на икономически ръст да продължи и да не се допуска отрицателно търговско салдо и съвкупен дефицит.

единствения коментар който има смисъл

Геро, като прочетох коментара ти първото, което щях да направя беше да те оплюя! Това беше първосигналната ми реакция, но препрочитайки го, реших, че това което си написал е заради повърхностните ти познания за ситуацията в България. В резултат на това взех решението да те светна защо "сме злобни, дребни, некомпетентни и прости"! Има ли друг народ, който да е бит и краден колкото нашия? За има няма 50-60 години колко пъти се смени собствеността?! И всеки път дребния човечец беше тотално ограбен, независимо дали това се случи на девети септември или на десети ноември! Защо трябва да ходим да работим "там"?! Може би защото оправдаваш невижданата кражба в световната история от комунистите на всички фондове? Нали ако не беше допуснат пладнешкия обир, на никой нямаше да му се налага да ходи да работи по чужбина за едното парче хляб? И накрая как да работиш здраво за мутрочалгара, който не те брои за човек?! По-скоро ще му помогна да гледа назад.

Тука работата заприлича на случая със заека от вица - "Вълкът среща заека и му иска цигара. Зайо вади цигара без филтър да го черпи и си "спечелва" един хубав пердах. На следващия ден случката се повтаря и Зайо черпи Вълчо с цигара с филтър и съответно получава поредната порция бой. На третия ден Зайо е подготвен и при срещата си с вълка вади две кутии цигари и пита: "С филтър или без филтър"? Вълчо: "Зайо, защо си без шапка"? Пак бой до спукване!

"Европейската комисия... информира ИТАР-ТАСС". Странна работа! Откъде накъде ние дето сме в ЕС ще се информираме за вътрешните дела в съюза от страна, която не е членка на ЕС?

Ние не сме цвете това се знае.Но и тия бюрократи с огромните си заплати не мислят ли ,че и техните доходи доста изпреварват ръста на икономиката в Европа.Аз не чух някой да каже да им се понижат доходите,а хората да затягат коланите.България е най-бедна и пак заплатите ни били необосновано високи??Физическото оцеляване на българина е под въпрос.Искат да тръгнем масово по улиците и да просим ли,че да сме както трябва?Този ЕС ни разказа играта.Съмнявам се ,че ползите от това ни членство са повече от минусите.

Господа, ето как се наливат основите на капитализма. Скрито от погледите на строилите социализЪма - с индесиране на административните заплати и най-вече с подходящи "бонуси". Зер те нещат да работят само на заплата. Заради тия миропомазани партийци Европа отново ни напомня, че нямаме имунна система.

Толкова шум заради некадърни журналистически писания. Следващия цитат е доста по-точен: "Динамиката за номиналните разходи за труд на единица продукция (показател за производителността на труда) през 2010 г. надхвърля индикативния праг от 12%, което основно се дължи на сравнително високите стойности на ръст в периода 2007-2009 година. В предкризисния период българската икономика прегряваше и това доведе до изпреварваща динамика на доходите от труд спрямо производителността на труда. И други фактори повлияха върху високия растеж на доходите от труд. Пример е ежегодното повишаване на минималните осигурителни прагове, което имаше за цел изсветляване на недекларирани доходи и което оказваше пряко и косвено въздействие върху средните доходи в страната. Тенденцията на оптимизиране на разходите за труд се очаква да продължи и в средносрочен план, което ще позволи динамиката на показателя да покрие конструирания критерий от 12%.

я пак до отворим учебниците и да видим от какво точно зависи цитирания показател. И да помислим още веднъж каква е икономиката в булгаристан. Пък тогава прави дълбокосмислени анализи.

Алооо не разбрах чий ръст на заплати изпреварва.Чудя се минималната/която се получава от мнозинството българи/или максималната която взимат една шепа богоизбрани.

Не че одобрявам социалния капитализъм но докладите, списъците, класациите, рейтингите и др. подобни високомерни измислици на европейските бюрократи за много хора и държави в Европа и по света са изгубили своята представителност, акурантност и дори морална стойност. Всеки разумен човек знае че това са политически измислици, които са обикновенно част от други мерки за оказване на натиск срещу правителствата било то да приемат определени закони, бюджетни ограничения, продадат печеливши предприятия, отрасли, купят надценени стоки или машини за потребление и мн. др. Тия върхушки от бюрократи- меркозовци наистина не разбират че именно заради това Европа няма да я бъде. Населението на повечето малки васални държави вкл. и България не е чак толкова изглупяло и все по трудно им се връзва. Лично аз за послените 15 години никога не съм чел и слушал за такова недоволство и разочарование от ЕС. Проблема е че съществуват национални интереси. Това е източника на богатството и същевременно бедността в държавите.

Какво по-ниско от това 100 евро мин.раб.заплата, може би трябва да стане 5 евро, а тиквеници!!!??? В Гърция 600 евро, на кой трябва да се помага? Докато стоим като овце на заколение така ще е!Прост народ бедни поданици!

Проклинам авторите на доклада да живеят до края на живота си с ръста българските заплати.Амин!

Какви заплати бе ? Подигравате ли се. Сега като си платя парното и тока и нямам пет лева за храна за месеца. Не виждате ли че мизерията е като пно време на робстство. Егати чудото е нашият капитализъм. Беднота,глад,мизерия и нищета. Заплати ! Това е чудовищно безправие ,което е в момента. Свобода ли ? Право на движение. Та аз нямам пари да ида до Панчарево. По-страшно от икономическото и финансово робство няма. Това е истината. Но, бойте се от търпеливите е казано в Библията. Всичко си има начало и край.

Геро, като прочетох коментара ти първото, което щях да направя беше да те оплюя! Това беше първосигналната ми реакция, но препрочитайки го, реших, че това което си написал е заради повърхностните ти познания за ситуацията в България. В резултат на това взех решението да те светна защо "сме злобни, дребни, некомпетентни и прости"! Има ли друг народ, който да е бит и краден колкото нашия? За има няма 50-60 години колко пъти се смени собствеността?! И всеки път дребния човечец беше тотално ограбен, независимо дали това се случи на девети септември или на десети ноември! Защо трябва да ходим да работим "там"?! Може би защото оправдаваш невижданата кражба в световната история от комунистите на всички фондове? Нали ако не беше допуснат пладнешкия обир, на никой нямаше да му се налага да ходи да работи по чужбина за едното парче хляб? И накрая как да работиш здраво за мутрочалгара, който не те брои за човек?! По-скоро ще му помогна да гледа назад.

споко- господин Прохаски ни обеЩа пълен портфейл (но с какво,,,) през далечната 2013- който доживее, обаче... Е ако не през 2013- то през 2014... и т. нат...- просто трябва да сме спокойни и изпълнени с оптимизъм- Тиквата щял да се отказва от идеята да е милиардер- стигало му само мултиМИЛИОНЕР....- А НА БЕДНИЧКИТЕ - ПО ЕДНА ЧАША СТУДЕНА ВОДА-И ДА ЧАКАТ...

ГЕРО- явно е че ти никога ,ама никога не си работил- след като говориш за работата така , като , че ли е - да седнем хора -0 да си пийнем , ама здраво да си пийнем , да похапнем и да чакаме..... ИЛИ СИ НА 22-ИЛИ СИ НА НЯКОЙ КРЕДИТЕН МИЛИОНЕР МАМИНОТО ДЕТЕНЦЕ, ИЛИ СИ ПРЯКО СВЪРЗАН С НЯКОЙ ОТ ВЛАСТ И СИ ИКОНОМИЧЕСКИ ЗАИНТЕРЕСОВАН ДА ПРОДЪЛЖВА АГОНИЯТА НА НАРОДА НОИ- ЗА ДА ТРУПАТЕ ПАРИ НА ГЪРБА НА НАРОДА.... НИЛИ ПЪК СИ НЯКОЙ ИЗКУКУРИГАЛ ОТ ГЛАД И МИЗЕРИЯ- НО СПОРЕД МЕН НЕ СИ НОРМАЛЕН, ЗА ДА СЕ МЪЧИШ ДА УБЕЖДАВАШ ХОРАТА В ТВОИТЕ ИДИОТИЗМИ... ИЗЛИШНО СИ СЕ НАПРЯГАЛ ДА СЪЧИНЯВАШ ИДЕОЛОГИЯТА НА КОЯТО ХОРАТА ОДАВНА ВЕЧЕ НИТО СЕ ВРЪЗВАТ НИТО ВЯРВАТ.... АКО СИ ОТ ПЛАТЕНИТЕ ПИСАЧИ- БИХ ТИ СПРЯЛ ПАРИТЕ АКО БЯХ ГЕРБ-ЕР... ПРОСТО СИ ТРАГИЧЕН. ЖАЛКО Е ЧЕ ИМа още толкова заспали и изостанали хорица на тоя свят....

юли

Че се видиме у пари.

d4

Аз предлагам да се закрие държавата. В Брюксел чиновниците със заплати по 10 х.евро ще са доволни.

И мойта скочи и продължава да се качва... Опа, за заплати ли говорим, извинявам се.

в БГ колкото повече работиш толкова по-малко получаваш по добре си дръпни ДДС, строши крачетата на някой гашляк и му вземи парите лъжи хората и им давай трохи докато ти ставаш все по богат!Държавата на олигарсите който 22 години само лапкаха ликвидираха банки съсипваха земеделие и икономика ,е---а майката на здравеопазване и образование и какво ли още не и ни накараха да се срамуваме пред някакви холандчета, белгиичета и жалки педалчета които могат само да мечтаят за нашата държава с история за съжаление превърната в територия!ДОШЛО Е ВРЕМЕ .......!

От тази статия личи, че българите са обречени на мизерия ... и то защото са шматки и заспали ... Някой замисли ли се че тук хората са на ръба на оцеляването прде тях стои дилемата да умре от глад и студ или да се движи на ръба на закона ... Да вземе да направят заплатите в Италия Гърция Испания и Кипър по 150 евро на месец като в България ... и да видят кака се живеее .... малоумна сган ....

+1 Надявам се повече хора да уеднаквим мисленето си занапред, в позитивен план, разбира се, стига безмислени дърляници.

Така е -трябва да гледаме своята купичка Но кажи кой създава бизнес средата? И как се прави бизнес в БГ? И къде отиде гръбнакът на икономиката -малките и средните предприятия и средната класа?

ПИСНА МИ ОТ ТАКИВА ВЕЛИКИ ИКОНОМИСТИ КАТО ВАС!!! ЕЛА ДА ЖИВЕЕШ С 500 ЛВ. И ВНОСКА ПО ЗАЕМ!!!!!!1

Е,нали искахте да ставате европейци!На ви сега!А тази европейска комисия или да вземе да отиде на очен лекар или да си пие хапчетата.На мен ми намалиха заплатата с близо 200 лв след нова година,а на тях им се привижда ръст.Я елате вие да живеете с 300 евро,пък тогава ще видиме каква друга песен ще запеете!Нещастници!!А нашите политизи всички до един са гъзоблизци!

ДА-исках да ставам европеец приятел. Но не с тези престъпници на власт- ЕВРОПЕЙЦИТЕ СТРАНЯТ ОТ НАС КАТО ОТ ПРОКАЖЕНИ-ИЗОЛИРАТ СЕ И ЗАМРАЗЯВАТ КОТО МОГЪТ ЗА НАС- ПОНЕЖЕ МУТРИТЕ НАЧЕЛО С РАПОНА РАЗГРАБВАТ КАКТО НАРОДА ТАКА И ДЪРЖАВАТА... ЕДИН СЪВЕТ- КОЙТО ОЩЕ НЕ ВЯРВА НА ТОВА КОЕТО КАЗВАМ- ДА СИ ГЛАСУВА ПАК ЗА МУТРИТЕ- И ДА СИ ЧАКА ТАМ КОЛКО- 15-20 ГОДИНИ ЛИ ТАМ КОЛКО ОБЕЩАВАТ ДА Е ВСЕ ТАКА- А ПОСЛЕ ДА СМЕ НАЙ-БОГАТАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА.....МОЖЕ И ДА ДОЧАКА АКО НЕ ТОЙ ПОНЕ ДЕЦАТА МУ-НАКРАЯ ,УТРОИТЕ ДА ЗАРЕЖАТ ДРУГАТА,КОНТРАБАНДАТА,ПРОСТИТУЦИЯТА........- И ДА СЕ ЗАГРИЖАТ НАКРАЯ ЗА НАРОДА СИ И ЗА ДЪРЖАВАТА НИ..... НО ТОВА СПОРЕД МЕНЕ ДОКАТО СА ЖИВИ ТИЯ- НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ- СЕГАШНИТЕ ДОХОДИ НА МУТРИТЕ СА ИМ ПО-СИГУРНИ И ПО-БЪРЗИ....

1chovek

Изпреварващ ръст на доходите? Тия хора добре ли са??

Каква стана тя ? Като оня виц / или истина / за генерал Дупенов и майор Гъзобаров !

Какъв ръст на заплатите бе? Това от приказките на Шехеразада ли го прочетоха??? Аз изпадам в див ужас като гледам на колко хора са им намалили заплатите, и да се смея ли, да плача ли че и моята не е намалена?

"....Моята от 6 години не е пипана. На съпругът ми я намалиха..." Ирена, Вие сте в проблем! Опитайте да я направите голяма на мъжа си и после ще дойде ред и до Вашата! Заплата, разбира се! И бъдете здрава... и непоколебима!

Веднага щом се прибере започвам да му вдигам - заплатата. Пък после ще почетем и българския Трифон Зарезан.

бъш така трябва :-) Жива и здрава!!

Хора не се ли сещате ли, за какво става дума.Нали увеличават годините на трудовият стаж. И се каза,че всички ще си плащат осигуровките.Но нещата станаха така,че частният бизнес , издържа цялата държава. Защото в него почти на половината тези осигуровки се плащат от работодателя и другата от работника.Докато при държавните служители, държавата плаща всичките осигуровки.И уж от есента и те ще си плащат частта, но след като им се вдигнат заплатите.

Ами преди да направят това, държавата да "плаща" осигуровките на държавните служители - заплатите ги намалиха! Това беше измишльотина на тогавашните демократи-либерали с цел да привличат нещастници с 300 лв. заплата.

От статията и от некадърното и написване не може да се разбере за какво е критикувана България.За това,че много е увеличила заплатите или затова,че не ги е увеличила.

А в Китай всяка година увеличават заплатите с 12%.Целта им е да стигнат нивото на заплащане в САЩ.Там мислят за народа си.

В Китай има социализъм.Мислят и за хората.

къде е този ръст на заплати!? Моята от 6 години не е пипана. На съпругът ми я намалиха. Не познавам никой с ръст на заплатата. Интересно какви доклади пращат от българска страна за да направят тези изводи. И отново стои въпросът защо като заплатите "растат" сме с най-ниски доходи в ЕС?

какво общо имат швеция и финландя с останалите изброени страни???????????????

Изпреварващ ръст на заплатите???? Абе тея боклуци от европейската комисия няма да ги изринем бе? На тях разходите са им повече от държавния бюджет! Изроди нещастни!!!

с 17 000 Euro заплата + още толкова безотчетни и отвикнал да си плаща за каквото и да е нас няма да ни разбере! Затова - да го дуа! Ич не виждам в последните години и прочее тези гореспоменати катили да са допринесли нещо за България, още по-малко родните катили!! Архонти, Добрички докторици, Безнадиждна Прекрасная и Унучето на Радой! Бах до къде се докарахме!

това ще да е основния проблем - ръста на заплатите ... а не лошия баланс на кредитите.

И къде ги видяха тея заплати бе?!?!?!? Може би тук в бг се извъртят пак нещата, защото преди това новината не беше с това заглавия. Пак някой на чужд гръб да натрупа девиденти. Ми да се разменим с европейците тогава, а. Съгласен съм да ни ми увеличават заплатата, ама да е с техния размер.

Конкретно за България причините за поставянето й в рисковия списък са натрупани дисбаланси по време на предкризисния бум, както и изпреварващия ръст на доходите Тук не се плащат заплати, а на работищите им се дават някакви обезщетения, затова, че ходят да се трепят, във вид на социални помощи. На всичкото отгоре Дянков иска да се повиши потреблението?

Е ОТ ТЕЗИ ПО-НИСКИ НА КЪДЕ БЕ АЛАНКОЛУ ЕС.КАКЪВ РЪСТ БЕ НАРОДА МИЗЕРСТВА ТИЯ НИ ЗАВИДЯХА, МИ ДА СЕ СМЕНИМ АКО ИСКАТ.АЙДЕ ДЯНКОВ СЯ ДА ОБЯСНИ 4Е СМЕ МНГО НАПРЕД И ЕС ДАЖЕ НИ ЗАВИЖДАТ ТА ДА ОПРАВДАЕ ОКРАДЕНАТА ПИЦА

ПОРЕДНИЯ ШАМАР КЪМ КУХИТЕ ЛЕЙКИ, КОЙТО НИ "УПРАВЛЯВАТ" ... КОГА ЩЕ СЕ ДОСЕТЯТ НАЙ-НАКРАЯ, ЧЕ СА ТЪПИ И ЖАЛКИ ?! И ТОВА, ЧЕ ЛЪЖАТ НАС НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ОТ ЕС И ЕК ИМ ВЯРВАТ ?!

Те знаят че лъжат. И искат да им вярват само 30% от нас - никой друг. А щом успяват да ни излъжат значи не са толкова тъпи, щом имат власт - не са и жалки. Жалко за нас - 4 изгубени години. Дано само не станат 8...

+1= точно и ясно казано, поздравления , че има и такива мислещи елементи в БГ... дано да се увеличават...

Невиждат мизерията в която тъни народа.

БОКЛУЦИТЕ в Брюксел, пак плачат на чужди гробища. България доста ще помисли дали изобщо ще се включва в това блато-ЕС или ще търси търговски партньори на изток и североизток! БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НАД ВСИЧКИ "съюзи" !

Е , де да имаше кой да те чуе , пък и да го направи......

Стига си се пенил, ясно е, че нищо няма да направиш нито ти, нито тебеподобните...

Не са пояснили, че става въпрос за заплатите в МС и Парламент, а не на обикновените хора.

ДА СЕ ЗАКРИВА ЕВРОПА ЕВРОТО И ВСИЧКО СВЪРЗАНО С ТАЗИ ТЪПА ИДЕЯ КОЯТО Е В ПОЛЗА НА БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ ИЗДЕВАТЕЛСТВАЙКИ НАД БЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ

ЕС както винаги не е в час,какво става в нашата държава.

Основната месечна заплата в Комисията варира от около 2,300 евро за новоназначени служители AST 1 до около 16,000 евро за висши служители AD 16 с над 4 години трудов стаж. Да работите за Европейската комисия, имате право на надбавка за експатриране в размер на 16 % от основната ви заплата. Длъжностно лице в Комисията и семейството му има право да ползва съвместната социалноосигурителна схема на Европейските общности, която покрива 80 % от медицинските разходи за голяма част от видовете лечение (при спазване на максимални граници).Осигурени са също така в случай на злополуки и професионални заболявания. Съществуват най-разнообразни мерки, гарантиращи поддържането на здравословен баланс между работата в Комисията и личния и семеен живот.Тези мерки включват отпуск по майчинство и бащинство и по семейни причини, солидна инфраструктура за детски грижи и образование и модерни условия на труд.