Само през изминалата нощ Израел е нанесъл 130 въздушни удара срещу Ивицата Газа. По данни на израелската армия са изстреляни 280 ракети срещу Южен Израел.

Днес бе съобщено, че две ракети, изстреляни от Ивицата Газа, са се взривили в околностите на Ерусалим, като това е първа ракетна атака на Хамас срещу смятания за свещен град, който бе огласен от сирени. Няма данни за пострадали и щети, предаде на електронната си страница израелският вестник „Джерусалем пост”, цитиран от "Фокус".
Палестинското движение, което пое отговорността за атаката, обяви, че са били изстреляни подобрени ракети „Касам-М75”.

Операцията на израелската армия - "Защитен стълб", започна в сряда следобед с ликвидирането на шефа на военното крило на ислямисткото движение Хамас, Ахмед ал Джабари. По-късно още четирима палестинци бяха убити при въздушен удар на израелската армия. Цивилните са загинали при удар срещу лагера Магази в центъра на Ивицата Газа. С това броят на убитите палестинци от началото на израелската операция в сряда става 28 души. Жертва на конфликта са и трима израелци, убити от изстреляна от Газа ракета.

Първоначално Тел Авив взе решение да мобилизира 30 000 запасни войници. След днешното развитие обаче, министърът на отбраната Ехуд Барак поиска от правителството да одобри мобилизирането на до 75 000 резервисти. По-късно израелският кабинет разреши това, след като премиерът Бенямин Нетаняху свика четиричасово съвещание с основните министри в Тел Авив, докато останалите членове на кабинета дадоха мнението си по телефона.
Решението не означава, че всички 75 000 резервисти ще бъдат повикани, но дава на военните разрешение да го направят при нужда. Според Ройтерс обаче предприемането на такива стъпки говори за подготвяне на евентуална сухопътна офанзива.

Междувременно израелската армия съобщи днес, че затваря за цивилни три шосета, водещи до ивицата Газа или минаващи близо до границата с палестинската територия. Вероятно причината е струпване на войски в района, отбелязва агенцията.

Египетският президент Мохамед Морси нарече израелските нападения срещу Газа "крещящо посегателство срещу хуманността", предаде Ройтерс, като цитира египетската агенция МЕНА. Морси направи това изявление след петъчната молитва в джамия в центъра на Кайро, съобщи БТА.
"Египет няма да изостави Газа. Днешният Египет не е Египет от вчера, а днешните араби не са арабите от вчера", добави той.

Египетският премиер Хишам Кандил направи 3-часова визита в Ивицата Газа. Заради визитата военните действия между Израел и Хамас трябваше да бъдат временно прекратени. От Тел Авив обаче съобщиха, че от Хамас не са спазили примирието.

От ислямисткото движение пък твърдят, че са били атакувани група жители в района на Назила, в северната част на Газа.
Израел обаче отрече да е нанасял
удари срещу палестинците, докато е траяло временното примирие.

Най-влиятелната военна сила в Ливан - „Хизбулла”, заяви, че палестинските удари срещу Израел са напредък.
Изпращането на петте ракети срещу Тел Авив показа мъдростта, зрелостта, силата и куража на палестинската съпротива в Ивицата Газа. Израелският враг беше изненадан и принуден да осъзнае, че неговата столица е била ударена”, заяви лидерът на „Хизбулла” Хасан Насрала.

Международната общност обаче се опасява от задълбочаване на конфликта между двете страни.

Германският канцлер Ангела Меркел призова Кайро да използва влиянието си, за да успокои напрежението в Палестинската автономия. Тя изрази силно безпокойство от ескалацията на насилието в Близкия изток и призова Хамас незабавно да спре да обстрелва с ракети обекти в Израел, предаде Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин подкрепя усилията на Египет за прекратяване на насилието в Газа, съобщиха от Кремъл. В телефонен разговор между него и египетския му колега Мохамед Морси, той е подчертал необходимостта да се спре въоръжената конфронтация между израелците и палестинците и е призовал въвлечените в конфликта страни да проявят сдържаност.

Президентът на САЩ Барак Обама и премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган също заявиха, че разпалването на насилието между Израел и палестинците застрашава перспективите за траен мир, след като опроведоха телефонен разговор, предаде Франс прес.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън пък разпространи писмено изявление, в което се посочва, че настоящата криза е била причинена от "Хамас и други фракции". Тя допълва, че ракетният обстрел от Газа е неприемлив за което и да било правителство и че Израел е в правото си да се защити. Аштън настоява за прекратяване на обстрела, както и Израел да реагира в защита на населението си по съразмерен
начин.

Върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай също осъди въздушните удари на Израел и изстрелването на ракети от бойци на Хамас и призова и двете страни да спрат, преди да е започнала война, предаде Ройтерс.

Външният министър Николай Младенов призова българи да не пътуват в Южен Израел.