Според прокуратурата, срещу двете момчета има достатъчно свидетелски показания от хора, които са се возели в автобуса и са станали свидетели на побоя, пише Дарик.

Съдът обаче реши, че те трябва да напуснат ареста, но да останат под надзора на инспектор от детска педагогическа стая.

След края на съдебното заседание учениците бяха освободени, а съдията по делото обясни пред журналисти, че те няма как да останат в ареста. За да бъдат задържани, случаят трябва да е изключителен, тъй като те са непълнолетни.

По думите на съдията двете момчета имат чисто съдебно минало, постоянни адреси и няма опасност да се укрият. Също така не са регистрирани други криминални прояви, в които да е установено, че те са участвали.

Според съдията по делото на двете момчета им е наложена следващата най-тежка мярка за непълнолетни лица според Наказателния кодекс. Те се прибират вкъщи, но ще останат под надзора на инспектор от детска педагогическа стая.

Това, според съда, трябва да въздейства на тяхното поведение и да пресече бъдещи криминални прояви.

17-годишният Ц.С. и 16-годишният Б.К. бяха задържани в началото на седмицата, няколко дни след жестокия побой в автобус 88 в столицата.

Те са обвинени за нанасяне на лека телесна повреда на двамата близнаци Симеон и Юлиян и на баща им Вълчо Благоев.

Според прокурора по безспорен начин от събраните доказателства се установява, че двамата непълнолетни са извършители на побоя и са участвали в сбиването в автобуса.

Освен това, в много кратък период от време двете момчета са извършили и друго престъпление, за което не стана въпрос по време на днешното заседание.

Въпросното престъпление отново е било извършено на обществено място при липса на личен мотив и без да са били предизвикани от другата страна.