Този път се събраха достатъчно депутати - 166 при нужни 121, след като миналата седмица нямаше достатъчно и не можа да се проведе извънредно заседание. Подкрепа за кворум днес дадоха не само БСП и ДПС, а и "Атака".

Сутринта председателят Михаил Миков съобщи, че премиерът го е уведомил, че иска да присъства на разискванията по вота на недоверие, но тъй като е на посещение в Италия, моли те да се отложат за малко. Пламен Орешарски е в Рим, където има аудиенция при папа Франциск и среща с премиера Матео Ренци.

По тази причина не бе прието искане на ГЕРБ вотът на недоверие да бъде разгледан като първа точка от дневния ред. Депутатите първо окончателно приеха Закона за МВР.

Представянето на вота на недоверие започна в отсрочения час - 11,30, без премиерът да е дошъл. Очаква се той да се върне чак в късния следобяд. В залата дойдоха вицепремиерите Цветлин Йовчев и Даниела Бобева, както и енергийният министър Драгомир Стойнев.

Енергийната система на България се води към срив, дружествата в сектора са в изключително тежко финансово състояние и огромна ликвидна криза, така бившият енергиен министър Делян Добрев обобщи мотивите за вота на недоверие.

Малко преди 12 часа беше дадено начало на разискванията. В продължение на почти един час Стойнев представя защитата на кабинета, като обяви, че е постигнато много в енергетиката, въпреки политическите атаки. Мотивите за вота на недоверие са картина на енергетиката - такава, каквато я заварихме преди една година, категоричен бе той.

След това започнаха реалните дебати, като работното време бе удължено до приключването им.

"Призоваваме премиерът да признае този вот (от евроизборите) и след като не подаде своята оставка с достойнство преди една година, да я подаде още днес с цялата отговорност, на която е способен", каза по-рано Цвета Караянчева в декларация от името на ГЕРБ.

Според партията на Бойко Борисов, Орешарски е получил национален вот на недоверие на 25 май. Да се прави ремонт на кабинета е все едно да се прави изкуствено дишане на мъртвец, добави Караянчева.

Самият Борисов вече призова 28 май да бъде последен за кабинета "Орешарски" и обясни, че ключът е в "Атака".

От БСП защитиха многократно кабинета.

Депутатът от ДПС Янко Янков каза пред БНР,  че ДПС стои зад правителството и няма причина на този етап да не го подкрепят.

За да мине вотът трябват 121 депутати. Дори с подкрепата на четиримата независими, които ще застанат зад искането за оставката на кабинета, ГЕРБ нямат тази бройка.

Ако вотът бъде разгледан, ще бъде гласуван най-рано в четвъртък.

Пред парламента се събраха на протест около 50 души, районът е под засилена полицейска охрана, на входа има коли на жандармерията. Част от тях бяха привърженици на ГЕРБ, които носеха партийни флагове и скандираха „Искаме си Бойко!”, „ГЕРБ – Победа!” и „Червени боклуци”.

АНКЕТА: Основателни ли са мотивите за вота на недоверие?

АНКЕТА: Очаквате ли предсрочни парламентарни избори до края на годината?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За вота на недоверие на ГЕРБ към правителството заради сектор "Енергетика"