От днес системите за оборот на документи в министерствата на транспорта, на външните работи и на икономиката, както и на Агенция "Пътна инфраструктура" и ДП "Ръководство въздушно движение", вече изпращат и получават документи по електронен път, предаде БГНЕС.

"Електронният обмен спестява време, повишава ефективността на администрацията и намалява разходите на ведомствата. Това е една от първите сериозни стъпки за наваксване на изоставането от последните години в областта на електронното управление", каза Московски и уточни, че според най-песимистичните изчисления ще се пестят 400 000 лева годишно на администрация или 2 млн. лева за петте администрации, които ще я ползват.
Само неговото ведомство щяло да спести най-малко 300 000 лв. годишно за куриери, които носят на ръка хартиените документи.
Той даде пример с документооборотната система в министерството. От въвеждането й през 2003 г. досега в нея са обработени над 370 000 документа. От началото на тази година в системата са постъпили 48 366.

Според премиера Борисов това е пътят към електронното правителство и вече администрацията няма да бъде безнаказана - според него така ще се разбира и кои чиновници не работят, а пият кафе.
"Дошло писмото, не дошло, къде отишло... даваше възможност досега да се измъкват някои служители - с тази система можем да намерим точно виновния за липса на отговор", поясни министър-председателят, тъй като системата регистрира всяко движение на документа, дата, час и др.
Само оторизирани хора ще имат достъп до системата, има защита, обясни зам.-министърът на транспорта Валери Борисов след въпрос на министър-председателя. 

Ведомствата, които влизат в системата, вече са я тествали. Останалите министерства разполагат с друг тип документооборот и се очаква поетапно в следващите два месеца да се включат и те. Това би спестило около 5 млн. лв. на хазната, както и време на гражданите и бизнеса, отчете премиерът.
Той се поинтересува и как това може да стане за общините. Стана ясно, че пречка няма да има, когато МРРБ се включи в електронния обмен.
"Да не може кметът да каже – аз го пратих преди 30 дена, нямам отговор", аргументира се Борисов.
Такива услуги се подготвят в здравеопазването и в образователната система, както и в НОИ и НАП, предаде БТА.

Трайчо Трайков пък даде идея за осигуряване на безплатен сертификат за електронен подпис на всеки български гражданин. Сега пет фирми предоставят тази услуга.
Премиерът попита колко ще струва това на бюджета. Валери Борисов обясни, че цената варира между 60 и 100 лв. на подпис. Ако така ще се спести време и ще се увеличи прозрачността, си заслужава, коментира Борисов. Според зам.-министъра обаче е по-евтино да се въведат електронни лични карти с чип. С тях може да се плащат данъци и осигуровки, да се следи здравното досие и да се гласува.

Борисов заяви още, че е можело да се направи конкурс за всички преди години, защото на практика всяко ведомство има различна система за документооборот и това сега пречи електронният обмен да заработи едновременно във всички ведомства. "Може да си представите какво управленско мислене са имали, от днес за утре, не са го гледали в бъдещето, камо ли за по-дългосрочно. А стотици милиони са инвестирани", коментира премиерът, цитира го "Фокус".

"Виждате колко са активни всички министерства, защото аз на Министерски съвет, си спомняте, им казах – за това си отива министър. Обичам такива хитринки да им прилагам и са много успешни. Да не се оправдават с предишните за несвършена работа. Аз се оправдавам с предното правителство, дал съм ви осем месеца", каза той, след като разбра, че в социалното ведомство готовността за въвеждане на електронния обмен е 15%.