"Разбира се, трябва да се определят стриктни критерии за такава рекапитализация", подчерта тя пред журналисти в Брюксел, където посети Европейската комисия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Меркел не изключи възможността въпросът да бъде обсъден на предстоящата среща на върха на ЕС на 17 и 18 октомври. В същото време тя изтъкна необходимостта да се избегне "какофония между американския и европейския континент". Европейските страни обмислят координирани действия за рекапитализиране на банките, засегнати от дълговата криза. Първата жертва сред тях в еврозоната стана френско-белгийската банкова компания "Дексиа" (Dexia), която ще бъде преструктурирана.

Германия е готова, ако е необходимо, договорът на ЕС да бъде променен, за да се подобри функционирането на еврозоната и да се гарантира, че в бъдеще пазарите ще имат доверие в нея, каза още Меркел.
"Ревизирането на европейските договори не трябва да бъде табу. Ако то стане необходимо, ще се приспособим към ситуацията", допълни тя, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Канцлерът не разкри повече подробности за намеренията си, но преди дни заяви, че трябва да разработим проект за изменение към европейския договор, което да позволи да се предявяват искове към проблемните страни в европейския съд.

Днес тя оправда евентуална промяна на договора с необходимостта да се покаже, че "еврото е успешно" и че доверието в единната валута е гарантирано на пазарите. Меркел обаче допълни, че е необходимо първо да се види как новите механизми, създадени да затегнат бюджетната дисциплина, ще функционират в Европа. Според нея евентуална промяна на договора би могла по-скоро да послужи за затягане на бюджетната дисциплина, за да се гарантира, че всички държави членки прилагат строги ограничения на разходите, а не увеличават публичните дефицити.

Европейската комисия обаче е скептична за промяната на договора и днес индиректно го потвърди.
"Промяна на договора може да бъде направена, за да се постигне по-голяма икономическа интеграция, а не за отлагане за по-късно на решенията, които са необходими днес за справяне с дълговата криза", заяви председателят й Жозе Мануел Барозу.

Ангела Меркел коментира и ситуацията в Гърция, където днес отново хиляди протестиращи блокираха Атина.
"Гърция трябва да продължи да е част от еврозоната и да й дадем шанс да се възстанови. Искаме растеж, това е, което искаме", каза още канцлерката и допълни, че германският министър на икономиката Филип Рьослер ще посети Атина утре.


Скандал назрява между Германия и Полша. В новата си книга "Полша на нашите мечти" опозиционният лидер Ярослав Качински пише, че Ангела Меркел иска да подчини Полша. Той предполага, че тя не е станала канцлер случайно, намеквайки, че източногерманските тайни служби са й помогнали да дойде на власт, предаде БТА.
Полският министър-председател Доналд Туск коментира по-късно, че със спорните си изявления за германския канцлер Качински е повел "словесна война", съобщи ДПА. "Той започва война - засега словесна - с държава, чието добро сътрудничество носи печалби, а не загуби на Полша. Това изказване вреди на националния интерес на Полша", добави той.