Това обяви директорът на софийското парно Петко Милевски, цитиран от Агенция "Фокус". Длъжниците на „Топлофикация София” намаляват, защото мерките, които сме предприели, са дисциплиниращи и за нас, и за клиентите ни, добави той.

Милевски заяви, че дружеството търси по съдебен път своите права, защото съдът е единственият упълномощен арбитър да решава такива спорове. Според него има равнопоставеност на всички клиенти. Длъжниците не се разделят на стопански и битови потребители – всички са еднакви пред закона и подходът е еднакъв. Затова казвам, че са дисциплиниращи и за нас, защото заставаме пред един арбитър, коментира той.

Около 1000 искови молби срещу длъжници внася в съда „Топлофикация” на месец. По думите на Милевски – това са възможностите както на дружеството, така и на съда. С новия собственик на "Топлофикация" - Столична община, ще се обмисли пакет от мерки, които да доведат до по-висока събираемост на дължимите суми.
Обявяването на конкретни длъжници например може да е такава мярка,
доколкото не представлява някаква търговска тайна или не нарушава статуса на другата страна, както е например обявяването на лични данни, коментира още Милевски.

Само преди два месеца стана ясно, че от всеки десет домакинства шест имат да вземат пари от "Топлофикация", а четири трябва да доплатят още на монополистите. Това показват изравнителните сметки на топлинните счетоводители. От дружеството са притеснени как фирмата ще изплати изравнителните сметки на спестяващите, ако не си събере парите от длъжниците.