Това показват изравнителните сметки на най-голямата на пазара фирма за топлинно счетоводство "Техем", съобщи bTV.
От "Техем" обявиха, че са готови с почти 90% от изравнителните сметки и абонатите ще започнат да ги получават в пощенските си кутии или чрез домоуправителите в сградите в началото на юли.

Разходите за отопление на двустаен апартамент през изминалия отоплителен сезон излизат средно около 600 лева, показват изчисленията на фирмата.

Всеки абонат, който не е доволен от изравнителната си сметка и смята, че тя е надписана, има право да я оспори пред топлинния счетоводител в срок до 30 дни от нейното получаване. След това фактурите ще бъдат предадени на топлофикациите. Дори и след това тече нов тримесечен срок, в който сметките пак могат да бъдат оспорени.

В Комисията за енергийно регулиране днес дискутираха очакваното повишение на цената на природния газ, от което зависи и поскъпването на парното. Окончателното решение с колко поскъпва природният газ ще стане известно на 28 юни. На общественото обсъждане бе представен проект за поскъпване на синьото гориво с 29,7%. При това ниво на цената парното в страната ще поскъпне средно с 12%.
Възможно е в края на годината да има още едно увеличение на природния газ - оттам и на топлоподаването.
 
"Булгаргаз" днес предвиди затруднения със заплащането на доставките на газ от "Газпром", ако цената не поскъпне с исканите почти 30%. Компанията няма резерви, с които да продължи да продава синьото гориво на по-ниски цени, отколкото го внася от Русия, стана ясно от обсъждането.
"Газпром" дори може да поиска неустойки от "Булгаргаз", защото внася по-малко от първоначално заявените количества. Неустойките могат да бъдат поискани, според заложената в договор санкционираща клауза "Вземи или плати".