Това съобщи чешката информационна агенция CTK, като цитира говорителя на компанията Барбора Пулпанова, пише "Prague Daily Monitor".

Регулаторът реши да намали нощната тарифа за бита с 10%, а дневната - с 1%. За да се постигне намаление на крайната цена, ще бъдат намалени оперативните разходи на трите електроразпределителни дружества с 2%.

Чешката компания в момента анализира какво въздействие ще окаже решението на ДКЕВР.

Намесата на регулатора е поредната стъпка с обратен знак в енергийния сектор. Тя задълбочава дисбаланса и подрива доверието у инвеститора, посочва Пулпанова.

Говорителят на ЧЕЗ допълва и че заради намаляването на цените на електрическата енергия компанията ще ускори програмата си за свиване на разходите, стартирала през есента на 2013 г.

Още след като бяха обявени новите цени няколко дни преди края на 2013 г., от "ЧЕЗ България" заявиха, че най-вероятно ще обжалват решението на ДКЕВР пред съда.

Зорница Генова от "ЧЕЗ България" заяви след общественото обсъждане на 27 декември м.г., че това е третото поредно намаление на технологичните разходи на дружествата - през март те са намалени от 15 на 12%, от август - на 10%, а сега се намаляват на 8%.

Тези цени ще имат ролята на бумеранг, каза Генова, но гарантира че сигурността на снабдяване няма да бъде застрашена въпреки налагащатата се оптимизация на разходите.

Представители на другите електроразпределителни дружества - "ЕВН България" и "Енерго-Про", също се обявиха срещу поевтиняването на тока.