Това става ясно от информация на сайта на регулатора. Пълният текст на решението може да бъде намерен на http://www.dker.bg.

Поевтиняването е отново за сметка на ЕРП-тата - ДКЕВР намалява технологичните им загуби при преноса на енергия и кражби.

Заради това енергодружествата твърдо се противопоставиха на понижението на цената на тока. Според тях в крайна сметка потребителите ще платят от джоба си по друг път понижената цена.

Зорница Генова, мениджър регулации в ЧЕЗ, заяви, че отново цените на тока не отразяват разходите, които трите ЕРП-та трябва да започнат да правят от началото на 2014 г. за балансиране на енергийния пазар. При ЧЕЗ става дума за 30 млн. лв., при "Енерго-Про" – за 36 млн. лв.

Тя предупреди, че поредна промяна във фактурите на бита ще доведе до ново неразбиране на сметките и напрежение сред потребителите.

Вчера и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че 1% намаление на цената на тока е в статистическата грешка на изчисленията и това няма да намали сметките, напротив - ще се увеличат.

"Няма как да не нараснат. Може да бъдат балансирани, в лошия смисъл на думата, и да растат задълженията на НЕК. Хората трябва да знаят, че и НЕК е 100% държавна и се трупат дългове и там. Само популизъм, нищо друго”, заяви бившият премиер.

На заседанието на регулатора в петък председателят му Боян Боев съобщи, че през първите три месеца на 2014 година ще се анализират възможностите за намаляване на цената на природния газ.

Предстоят и изчерпателни одити в трите електроразпределителни дружества.

"Дали сме си срок от 4 месеца за извършване на одитите, ако се налага този срок ще бъде удължен, за да може да анализираме информацията, която ще получим. Сигурен съм, че ще е достатъчно голяма, затова одитиращите екипи няма да са от 5 души, а от много повече", заяви тогава той.