Това заяви пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев по повод подготвяните промени в Закона за енергетиката.
Вчера министър Трайков също обяви, че промените в Закона относно сегашната забрана ЕРП да събират такси, няма да се отнасят за битовите потребители.

Т. нар. такса електромер означава плащане на такса за присъединена мощност; това е особено важно за индустриалните потребители, защото има такива, които заявяват определена мощност, а после ползват много по-голяма - присъединяват допълнително обекти и има случаи на аварии, както по морето, обясни Семерджиев. При битовите потребители това, което "изкривява картината", са т. нар. нулеви електромери - в имоти, които не се използват, посочи председателят на ДКЕВР. Собствениците им ползват услугата електроснабдяване, но разходите за това се разпределят върху всички останали потребители, каза Семерджиев.

Ако се постигне консенсус, че трябва да се плаща такса, за да се разпределят тези разходи по-справедливо, то тогава може да се въведе и такса за присъединена мощност за битовите потребители, но това трябва да стане след продължително обсъждане, заяви още Семерджиев.
Останалите битови потребители няма да усетят в сметките си увеличение на цената, дори тя би трябвало да стане по-ниска, защото разходите за поддържане на мрежата ще се разпределят и плащат от тези, които ги създават, коментира той.

По повод на друга стара идея на електроразпределителните дружества, която може да залегне в Закона за енергетиката - да има отчитане на тока и на по-дълъг период от един месец, Семерджиев каза, че това може да стане само със съгласието на клиентите и тогава цената за електроснабдяване ще бъде по-ниска.

Трябва да се направи и следващата крачка към либерализиране на пазара и да се разшири свободният пазар на електроенергия, категоричен е Семерджиев. Той каза, че ДКЕВР ще възрази на идеята на МИЕТ в обхвата на защитените потребители на електроенергия да останат малките фирми с оборот до 20 хил. евро и до 50 души персонал.
Обхватът на защитените потребители може да се ограничи до бита и някои обществени потребители, но индустрията трябва да е готова да работи на свободния пазар, заяви Семерджиев.