Така министър Трайчо Трайков обясни една от подготвяните промени в енергийния закон, съобщи БНТ.
Въвеждането на понятието "уязвими клиенти", които не могат да си плащат сметките за ток, парно или газ не означава, че в бъдеще за тях цените ще са по-ниски, а за останалите - ще скочат, успокои Трайков. Системата си остава такава, каквато е досега - има регулиран пазар и свободен пазар. На регулирания пазар цените се определят от ДКЕВР, а на свободния - от пазара.


Трайков успокои и, че такса електромер няма да бъде въведена автоматично. Сегашният закон за енергетиката изрично забранява събирането на такси за измервателни уреди затова и електроразпределителното дружество ЕВН не можа да пробие с идеята си за въвеждането на такса "електромер".

С промените в закона обаче изричната забрана се премахва, а опасенията, че енергото ще започне да събира пари за поддръжката и отчитането на всеки електромер се засилиха. Според Трайков тази промяна се налага по юридически и редакционни причини, а иначе не означава автоматично това.

Според други предвиждани промени потребителите вече ще могат да прекратяват договора си с енергото и да получават обезщетения при неспазване на качеството на договорените услуги.
Днес стана ясно, че жител на Русе е успял да осъди Е.ОН. 66-годишен пенсионер от русенското село Кошов пребори монополиста, получавайки най-голямото обезщетение досега, изплащано от електроразпределителното дружество у нас – 24 150 лв.