Новите мерки се отнасят предимно до режима на внос на горива, като се въвеждат облекчения, а, от друга страна, се търсят стимули чуждите превозвачи да зареждат у нас.

Вчера премиерът Бойко Борисов се срещна с работната група, която търси начини за намаляване цената на горивата, после преговорите с превозвачите продължиха във финансовото министерство.
Днес той заяви, че се надява с предприетите мерки проблемът с цените да бъде решен, предаде „Фокус”.

"Хвърлят се някакви бомби, два-три дена се говори за скандали, за какво ли не, след като седнем на масата за преговори, нещата се решават, както и с тютюнопроизводителите, както и с БАН, както и с Ботаническата градина, както и с какво ли не, но съм принуден да слушам по два-три дни обикновено, докато се реши нещо, че е станало скандал", каза днес министър-председателят.

Ще бъдат разширени възможностите за директен внос на горива от самите превозвачи при плащане на акциза и строг контрол за контрабанда. 

В същото време ще се въведе ограничение до 550 литра безмитно гориво, с което автомобили влизат в България. Целта е те да бъдат стимулирани да зареждат у нас. 

Превозвачите и финансовото министерство са се споразумели да се възстановява ДДС на лица от Турция на реципрочна основа, за да бъдат стимулирани да зареждат гориво у нас. По-късно пред журналисти Миролюб Столарски, председател на Асоциацията на превозвачите обясни, че така ще се пребори и сивата икономика, тъй като имало случаи у нас да се продава на черно по-евтино гориво от Турция.

Мерките предвиждат още на камиони и автобуси от трети страни, влизащи у нас, да се налагат различни екотакси, които МРРБ ще актуализира и определи за различните превозни средства. Таксите няма да бъдат значително увеличени, успокои зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева. Сега таксите не отчитат големината на камионите. 

В парламента бе гласувано предложение за промяна на Закона за ВЕИ, с което се отлага задължителното смесване на дизела  с биодизел до края на тази година.
Оценките за ефекта от тази мярка, дискутирана още преди месец, варираха от поевтиняване на горивото с 6 стотинки, до половин стотинка на литър според браншовата асоциация на производителите на биогорива и икономическия министър Трайчо Трайков. Уверението на производителите е, че чистият биодизел би струвал между 2 лв. и 2,10 лв. за литър, стана ясно от думите на Столарски днес.

Премиерът Борисов не каза пред журналистите дали ще има удължаване на мораториума с "Лукойл" върху цените на горивата, който изтича след три дни.
"Има министър на икономиката, не само на енергетиката, така че трябва да дойде да ми предлага такива неща – дали ще има, дали няма, дали са се срещнали, дали са говорили", заяви Борисов.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков не предвижда бум на цената на горивото след изтичането на срока на споразумението за замразяване на цените, който е 23 април.
Дори и да има драстично поскъпване на цената на международните борси, рязко поскъпване в България смятам, че няма да има, посочи Цветков.
Ако подобно поскъпване има, министърът ще очаква договаряне на преходен период.

Това не са голи обещания, коментира транспортният министър, цитиран от БТА.